Friese derby prooi voor Cambuur na sensationele start

SC Cambuur heeft dankzij een waanzinnige start SC Heerenveen verslagen in de Friese derby. Sander van de Streek was dankzij twee snelle goals de gevierde man bij thuisploeg Cambuur: 2-1.

Net als in de heenwedstrijd, toen Heerenveen binnen een minuut een strafschop kreeg, brak het vuurwerk vanaf de eerste minuut los bij de Friese derby. Dit keer sloeg Cambuur toe in de openingsminuut. Een voorzet op maat van Mikhail Rosheuvel werd door een geweldige volley van Sander van de Streek tot doelpunt gepromoveerd: 1-0.

Heerenveen had echter maar vijf minuten nodig om een passend antwoord te formuleren. Spits Mark Uth brak door in het strafschopgebied en legde af op Luciano Slagveer, die de 1-1 maakte. Lang konden de bezoekers niet genieten van deze gelijkmaker, want binnen twee minuten stond Cambuur alweer op voorsprong. Opnieuw was het Van de Streek (foto) die Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt passeerde. Dit keer met een geplaatst schot van twintig meter afstand.

Na deze bliksemstart kwam de derby in een rustiger vaarwater terecht. Heerenveen had namelijk veel moeite om zich onder de voortdurende pressing van Cambuur uit te spelen en de ploeg van trainer Dwight Lodeweges kreeg daardoor nauwelijks mogelijkheden. Halverwege greep Lodeweges in door Lerin Duarte te brengen voor Simon Thern, maar ook de Ajax-huurling kon Heerenveen niet bij de hand nemen.

Narsingh
Cambuur kreeg na een uur zelfs de kans om het duel vroegtijdig in het slot te gooien, maar alleen tegenover Nordfeldt schoof Furdjel Narsingh de bal naast het doel. Heerenveen kreeg vervolgens een domper te verwerken toen smaakmaker Sam Larsson met een hamstringblessure naar de kant moest. Zijn vervanger Henk Veerman had direct een grote kans op een droomentree, maar de aanvaller zag zijn inzet naast belanden.

Het bleek een dure misser, want ook met een slotoffensief kon Heerenveen de nederlaag tegen de aartsrivaal niet voorkomen. Daarmee stond in de Friese derby de wereld op zijn kop. Cambuur won namelijk niet eerder in 2015 (G1, V5), terwijl Heerenveen juist nog niet verloor (W4, G1). Dankzij de zege klimt Cambuur naar de negende plaats op de ranglijst, Heerenveen blijft zesde staan.