Friday goudhaantje bij AZ in succesvolle generale bekerfinale

AZ heeft zaterdagavond een succesvolle generale voor de bekerfinale afgewerkt. In eigen huis won de ploeg van trainer John van den Brom in de slotfase met 2-1 van FC Twente dankzij Fred Friday.

Op voorhand was het niet het meest aansprekende affiche van de 32ste speelronde. Voor beide ploegen stond er weinig op het spel in Alkmaar. Voor de thuisploeg was het duel de laatste krachtproef in aanloop naar de bekerfinale tegen Vitesse van volgende week zondag. Van den Brom stuurde desondanks net als collega René Hake zijn sterkste elf het veld in.

De beperkte inzet van de confrontatie liet zich merken in een weinig vermakelijke eerste helft. AZ nam het heft in handen, maar dat leverde niet meer op dan speldenprikjes van Ridgeciano Haps en Alireza Jahanbakhsh. Twente gokte op de kwaliteiten van Enes Ünal, die in toom werd gehouden door de AZ-defensie, waardoor de dreiging van de bezoekers beperkt bleef tot pogingen van Fredrik Jensen en Yaw Yeboah.

Tot genoegen van het publiek werden beide ploegen na de rust wel gevaarlijk. Wout Weghorst kwam net tekort bij een voorzet van Jahanbakhsh, waarna Twente de voorsprong pakte door een treffer van Joachim Andersen. De verdediger kopte raak nadat Mateusz Klich de bal opnieuw inbracht na een afgeslagen corner. Drie minuten daarna kreeg Jahanbakhsh na sleurwerk van Weghorst de bal zomaar voor de voeten, maar de Iraniër schoot hoog over.

Uiteindelijk had AZ de hulp van Twente-verdediger Peet Bijen nodig om op gelijke hoogte te komen. Hij kopte de bal een kleine tien minuten voor tijd achter zijn eigen doelman. Eerder dit seizoen maakte hij ook in Enschede al een eigen doelpunt tegen AZ. Nadat doelpuntenmaker Andersen nog moest inrukken na zijn tweede gele kaart, maakte AZ alsnog de winnende. Invaller Friday faalde eerst met de hak, maar groeide uit tot de held van Alkmaar door een minuut later in de omschakeling wel te scoren.

Daardoor blijven AZ en Twente op respectievelijk plek zes en zeven staan. Volgende week zondag speelt AZ in de bekerfinale tegen Vitesse.