Freiburg: met cultuurbewaker Streich geen plek voor poespas

Reacties

In de serie Nieuwkomers portretteert VI de promovendi in de grote buitenlandse competities. Deze keer SC Freiburg.

Freiburg: met cultuurbewaker Streich geen plek voor poespas

Voor het laatst op hoogste niveau: in het seizoen 2014/15
Gepromoveerd als: kampioen in de Tweede Bundesliga
Bijnamen: Die Breisgau-Brasilianer
Stadion: Schwarzwaldstadion (capaciteit 24.000)
Trainer: Christian Streich
Sterspelers: Marc-Oliver Kempf, Vincenzo Grifo, Nils Petersen

Het is een vertrouwd beeld geworden in het Schwarzwaldstadion. Niemand kijkt er meer van op als Christian Streich uit zijn dak gaat langs de zijlijn. Of hij nu frustratie kwijt moet of zijn vreugde wil delen. De 51-jarige Duitser leeft mee. Plaats vooral geen vraagtekens bij de betrokkenheid van de coach, zeker niet als het gaat om zijn verbondenheid met Freiburg. Streich voetbalde er, coachte de jeugd, hielp het eerste elftal Europa in, degradeerde uit de Bundesliga en is met zijn club nu weer terug op het hoogste niveau.

Het is 29 maart 2014 als Gertjan Verbeek de grote afwezige is bij de persconferentie in het Schwarzwaldstadion. Hij weigert als coach van FC Nürnberg aan te schuiven naast Streich en doet zijn beklag voor de camera van het Duitse Sky. 'Als je ziet hoe Streich mij beledigd heeft, dat is schaamteloos, brutaal en respectloos', somt de woedende Verbeek op. Zijn Duitse collega is zich van geen kwaad bewust, althans dat beweert hij. 'Het is waanzin om zoiets te roepen. Ik heb aan de zijlijn niets tegen hem gezegd. Dit zijn complete leugens.'

Eén ding is zeker: de Bundesliga is dankzij de promotie van Freiburg een markante trainer rijker. Zo komt Streich per fiets naar thuiswedstrijden en gaf hij tijdens een van zijn persconferenties zijn visie op de vluchtelingencrisis in Duitsland. Hij is een man van rechttoe-rechtaan. Het past bij het imago van de slagerszoon. Ambitie om de zaak van zijn ouders over te nemen had Streich overigens niet. Te vroeg opstaan en fysiek te zwaar werk, luidde de uitleg tegenover 11 Freunde. Na zijn spelersloopbaan volgde Streich een lerarenopleiding, maar de aantrekkingskracht van het trainersvak won het van zijn passie voor het vak geschiedenis en de Duitse taal.

Streich werd begin 2012 als hoofdtrainer naar voren geschoven na het vertrek van Marcus Sorg en deed vervolgens een beroep op veel spelers uit de eigen jeugdopleiding, waaronder Matthias Ginther (tegenwoordig Borussia Dortmund en Duits international). De Duitser debuteerde onder Streich in de Bundesliga en hielp Freiburg bij zijn eerste optreden met een rake kopbal in extremis voorbij FC Augsburg. De supporters in het Schwarzwaldstadion gingen uit hun dak na de treffer van de groeibriljant, net als Streich. Alleen om een andere reden. De coach vierde het doelpunt ingetogen en ontstak in woede toen de goal naar zijn mening te uitbundig werd gevierd. Streich heeft weinig met poespas.

Ongekende vreugde was er ook toen Freiburg in het seizoen 2012/13 verrassend vijfde werd in de Bundesliga en zich zo plaatste voor de Europa League. Met onder anderen Max Kruse en Daniel Caligiuri in de selectie stuntte Streich. Na het successeizoen gleed Freiburg af, maar de trainer bleef. Zelfs na de degradatie naar de Tweede Bundesliga, waar de club in het voorbije seizoen met een voorsprong van vijf punten kampioen werd.

Spits Nils Petersen was met 21 goals de grote man in het kampioensjaar. Hij is Freiburg deze zomer trouw gebleven en pakte met het Duitse elftal zilver op de Olympische Spelen in Brazilië. Met zes goals werd de aanvaller gedeeld topscorer van het toernooi. Rust heeft de 27-jarige goalgetter niet nodig, zo zegt hij op de Freiburg-site in aanloop naar de eerste competitiewedstrijd tegen Hertha BSC. 'Nee, zondag gaan we er weer vol voor. Er is geen tijd voor herstel. Wij moeten laten zien dat we thuishoren in de Bundesliga.' Het hadden de woorden van Streich kunnen zijn. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.