Frans slotoffensief wordt Nigeria te machtig

Reacties

Frankrijk heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Nigeria hield lang gelijke tred met de Fransen, maar bezweek in de slotfase tijdens een heus slotoffensief van Les Bleus: 2-0.

Frans slotoffensief wordt Nigeria te machtig

De Fransen worden door menigeen gezien als outsider voor de wereldtitel en bevestigden die status door in poule E te besluiten als winnaar. In het eerste uur kon die favorietenstatus tegen Nigeria nauwelijks in prestaties worden omgezet. In de beginfase drukte Nigeria de Fransen geregeld terug en werd er ook gescoord: de intikker van Emmanuel Emenike werd echter terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Al was het nipt.

In het vervolg van de eerste helft golfde het spel op en neer. Behalve de afgekeurde goal was Emenike ook met een knal van afstand gevaarlijk. Ook de Fransen meldden zich geregeld in het vijandelijke zestienmetergebied. Paul Pogba was dicht bij een treffer toen hij met een fraaie volley het eindstation was van een razendsnelle aanval. Doelman Vincent Enyeama had op de inzet een adequaat antwoord.

Schandalig
Na rust mocht de Franse bondscoach Didier Deschamps blij zijn dat zijn middenvelder Blaise Matuidi mocht blijven staan nadat hij bij een schandalige actie Ogenyi Onazi van het veld had getrapt. De gele kaart was veel te licht gestraft en stond geenszins in verhouding met de ogenschijnlijk zware blessure die de Nigeriaan opliep. Dat Matuidi zelf enorm schrok, deed niets af aan zijn zware overtreding.

De twee ongelukkige Nigerianen in beeld: Ogenyi Onazi wordt geblesseerd weggedragen en in de slotfase zou Joseph Yobo een eigen goal maken.
De twee ongelukkige Nigerianen in beeld: Ogenyi Onazi wordt geblesseerd weggedragen en in de slotfase zou Joseph Yobo een eigen goal maken.

In de laatste twintig minuten werd de Franse druk de Nigerianen toch te machtig. Met Antoine Griezmann als vervanger van de tegenvallende Olivier Giroud legden de Fransen aanval na aanval op de mat in Brasilia.

Waar Victor Moses een door Enyeama gesmoorde inzet van Karim Benzema nog van de lijn kon trappen (zoals ook de doellijntechnologie bevestigde), de lat een succes in de weg stond bij een fraaie afstandsknal van Yohan Cabaye en Enyeama ook bij een kopbal van Benzema redde, werd de aanvalslust van de Fransen tóch uitbetaald. Enyeama mocht zich de openingstreffer ondanks eerder goed keeperswerk aanrekenen. Bij een corner van Mathieu Valbuena ging hij onder de bal door, zoals hij eerder bij hoge ballen ook al zwak bleek, waardoor Pogba binnen kon koppen. De late 2-0 - Joseph Yobo tikte onder druk van Griezmann de bal in eigen doel - was alleen maar meer zout in de Nigeriaanse wonden.

Kwartfinale
De moegestreden Nigerianen konden die achterstand niet meer goedmaken, waardoor Frankrijk zich na Brazilië, Colombia, Nederland en Costa Rica als vijfde land voor de kwartfinale plaatst. Daarin zal vrijdag in Rio de Janeiro Duitsland of Algerije de tegenstander zijn.

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.