Frankrijk wacht Britse invasie tijdens EK

Reacties

Engeland, Noord-Ierland, Schotland én Wales liggen op koers voor deelname aan het EK van volgend jaar in Frankrijk. Daarmee is een unicum in de maak.

Frankrijk wacht Britse invasie tijdens EK

Het gebeurde namelijk nog nooit dat er meer dan twee Britse landen tegelijk meededen aan een EK. Dat was in 1996, toen Engeland en Schotland zich plaatsten. Op een WK waren er wél ooit vier Britse landen tegelijk present, maar dat is al een hele tijd geleden. In 1958 deden Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales mee.

In de EK-kwalificatiereeks van 2016 gaat het crescendo met de Britten. Wales beleeft de beste cyclus uit zijn historie en staat bovenaan in Groep B en houdt daarmee onder meer Israël, België en Bosnië-Herzegovina achter zich. Vooral dankzij sterspeler Gareth Bale, die twee keer scoorde, won Wales zaterdag met 0-3 van Israël. Daarmee lijkt Bale te lukken waar de voormalige vaandeldrager van Wales, Ryan Giggs, nooit in slaagde: zich plaatsen voor een groot toernooi. Wales deed nog nooit mee aan een EK en heeft één WK-deelname achter zijn naam; 1958.

De Schot Steven Fletcher was tegen Gibraltar drie keer trefzeker. Links Barry Bannan.
De Schot Steven Fletcher was tegen Gibraltar drie keer trefzeker. Links Barry Bannan.

In Groep D manifesteert Schotland, dat zondag met 6-1 van Gibraltar won, zich opvallend sterk. De Schotten hebben net als Duitsland tien punten en zitten daarmee koploper Polen (elf) op de hielen. Twee punten achter Schotland bevindt zich Ierland, dat daarmee niet alleen geopolitiek, maar ook sportief gezien niet tot hetzelfde rijtje behoort als zijn buurlanden. Schotland plaatste zich sinds 1998 niet meer voor een groot toernooi. Ierland, dat niet tot Groot-Brittannië wordt gerekend maar wel tot de Britse eilanden behoort, was er op het vorige EK nog bij.

Harry Kane luisterde zijn debuut namens Engeland op met een doelpunt tegen Litouwen.
Harry Kane luisterde zijn debuut namens Engeland op met een doelpunt tegen Litouwen.

Engeland maakt zijn status van Brits zwaargewicht waar in Groep E, waar het na vijf duels afgetekend bovenaan staat met vijftien punten. Een plek op het EK is zo goed als zeker voor The Three Lions, die zes punten voor staan op Slovenië en Zwitserland dankzij een 4-0 zege op Litouwen van vrijdag.

Misschien wel de grootste Britse prestatie wordt geleverd in Groep F, waar Noord-Ierland tweede staat met slechts een punt achterstand op koploper Roemenië. De Noord-Ieren, een ploeg zonder sterren of uitblinkers, rekenden zondag af met Finland: 2-1. Daarmee lonkt de eerste EK-deelname aller tijden voor Nood-Ierland, dat zich in 1958, 1982 en 1986 wel voor het WK kwalificeerde.

Kyle Lafferty nam zondag tegen Finland beide Noord-Ierse goals voor zijn rekening.
Kyle Lafferty nam zondag tegen Finland beide Noord-Ierse goals voor zijn rekening.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.