Frankrijk krijgt eindelijk kans op revanche voor EK-echec

Reacties

Nederland en Frankrijk komen elkaar maandagavond pas voor de zesde keer tegen in een 'competitieve' interland, oftewel een wedstrijd om de knikkers. Oranje koestert een positieve balans aan de vooravond van het WK-kwalificatieduel in De Arena.

Frankrijk krijgt eindelijk kans op revanche voor EK-echec

De vijf wedstrijden 'om het echie' leverden Nederland drie zeges, één gelijkspel en één nederlaag op. Dat gelijkspel voelde wel degelijk als een verliesbeurt, aangezien Frankrijk na de 0-0 in de kwartfinale van het EK 1996 de strafschoppen beter nam en Oranje op die manier uitschakelde. Een gemiste inzet van Clarence Seedorf deed het team van bondscoach Guus Hiddink de das om.

Tijdens het daaropvolgende EK kreeg Oranje zijn revanche. In de afsluitende poulewedstrijd trok Nederland met 3-2 aan het langste eind, al waren beide teams destijds al zeker van een plaats in de kwartfinale. Namens Oranje scoorden Patrick Kluivert, Frank de Boer (uit een prachtige vrije trap) en Boudewijn Zenden. Spelers van beide landen speculeerden na afloop op een spoedig weerzien, maar uiteindelijk zou Frankrijk niet Nederland, maar Italië treffen (en verslaan) in de finale.

Michel Platini (links) en Johan Neeskens voorafgaand aan Frankrijk - Nederland in 1981. Door een 2-0 zege van 'Les Bleus' liep Oranje het WK 1982 mis.
Michel Platini (links) en Johan Neeskens voorafgaand aan Frankrijk - Nederland in 1981. Door een 2-0 zege van 'Les Bleus' liep Oranje het WK 1982 mis.

De nederlaag die Frankrijk tijdens Euro 2008 in Zwitserland en Oostenrijk leed tegen Oranje kwam dan ook veel harder aan. In wat een van de beste interlands onder leiding van Marco van Basten was, deelde Nederland in Bern rake klappen uit aan toenmalig vicewereldkampioen Frankrijk (4-1). Les Bleus zouden zich niet herstellen van deze domper met eliminatie in de poulefase tot gevolg. Voor Nederland viel het doek in de kwartfinale tegen Rusland (1-3 verlies). Na deze Nederland - Frankrijk op het 'Alpenlanden-EK' stonden beide landen alleen nog maar in oefenduels tegenover elkaar. De wereldkampioen trok zowel in 2014 (2-0) als in 2015 (2-3) aan het langste eind.

De eerste 'competitieve' interlands tussen beide landen vonden plaats in 1981, beide in het kader van de WK-kwalificatie. Op 25 maart triomfeerde Oranje met 1-0 door een treffer van Arnold Mühren, die enkele weken voor die interland nog verklaarde niet meer voor Nederland uit te willen komen. De allesbeslissende wedstrijd ging evenwel met 2-0 verloren, waardoor Oranje (de vicewereldkampioen van 1974 en 1978) de mondiale eindronde van 1982 moest missen. Frankrijk reisde wel naar Spanje en eindigde daar als vierde, na de nederlaag tegen West-Duitsland in de legendarische halve eindstrijd.

'Competitieve' interlands tussen Nederland en Frankrijk
Datum Uitslag Doelpuntenmaker(s) Oranje
25/03/1981 - WK-voorronde Nederland-Frankrijk 1-0 Arnold Mühren
18/11/1981 - WK-voorronde Frankrijk-Nederland 2-0
22/06/1996 - EK Frankrijk-Nederland 0-0
21/06/2000 - EK Nederland-Frankrijk 3-2 Patrick Kluivert, Frank de Boer, Boudewijn Zenden
13/06/2008 - EK Nederland-Frankrijk 4-1 Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.