Frankrijk kan magistrale Oranje-reeks beëindigen

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk van maandagavond (aftrap 20.45 uur).

Frankrijk kan magistrale Oranje-reeks beëindigen

• Na twee duels delen Frankrijk, Nederland en Zweden de eerste plaats in Groep A van de WK-kwalificatie. Al deze landen bezitten vier punten, eentje meer dan Bulgarije. Wit-Rusland, dat vrijdag met 4-1 verloor van Oranje, heeft één punt. Hekkensluiter Luxemburg verzamelde nog geen enkel punt.

• Nederland en Frankrijk treden voor de 25ste keer tegen elkaar in het strijdperk. De balans is precies in evenwicht met tien overwinningen voor beide landen en vier remises. Als we alleen kijken naar 'competitieve' interlands, dan heeft Oranje een positieve balans met drie zeges, één gelijkspel en één nederlaag.

• Tweemaal eerder troffen Nederland en Frankrijk elkaar in de WK-kwalificatie. Op weg naar de mondiale eindronde van 1982 in Spanje won Oranje in eigen huis met 1-0, maar ging het in Parijs met 2-0 onderuit. Die laatste nederlaag deed Nederland de das om. Frankrijk plaatste zich wél voor het WK 1982, waarop het als vierde zou eindigen.

• De laatste twee oefenduels resulteerden in een Franse overwinning. Op 5 maart 2014 werd het 2-0 in Parijs. Op basis van die wedstrijd besloot Louis van Gaal met vijf verdedigers aan te treden op het WK in Brazilië. Eerder dit jaar wonnen Les Bleus met 2-3 in Amsterdam door een late treffer van Blaise Matuidi.

Eerder dit jaar won Frankrijk met 2-3 van Oranje in een oefenduel in De Arena.
Eerder dit jaar won Frankrijk met 2-3 van Oranje in een oefenduel in De Arena.

• Nederland verdedigt tegen de vicekampioen van Europa een puike reeks. In de laatste 34 WK-kwalificatieduels bleef Oranje ongeslagen. De cijfers zijn met 31 zeges en drie remises zelfs magistraal te noemen: geen enkel land zette sinds de eeuwwisseling een dergelijke reeks neer. Het wereldrecord van Spanje (56 ongeslagen duels and counting) is nog niet in zicht, maar Oranje kan wel de reeks van West-Duitsland (36 ongeslagen wedstrijden tussen 1934 en 1985) benaderen.

• Tijdens de voorbije elf interlands kwam Oranje telkens minimaal eenmaal tot scoren. De laatste keer dat Nederland een langere 'scorende reeks' neerzette was tussen 2007 en 2009, toen de teller pas stokte bij 26 achtereenvolgende wedstrijden met ten minste één treffer. De laatste keer dat Oranje niet scoorde was op 6 september 2015 tegen Turkije (3-0 verlies).

• Frankrijk speelde dit kalenderjaar al veertien interlands. Met elf overwinningen en twee gelijke spelen kan bondscoach Didier Deschamps keurige rapportcijfers overleggen. Die ene nederlaag die werd geleden was wel een pijnlijke: in de EK-finale tegen Portugal (0-1).

• Met acht doelpunten is Antoine Griezmann in 2016 de meest productieve speler van Les Bleus. Zes daarvan nam de sterspeler van Atlético Madrid voor zijn rekening tijdens het EK. Vincent Janssen is de Oranje-topscorer van 2016 met vier treffers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.