Frankrijk hard op weg af te rekenen met turbulent verleden

Reacties

Vier jaar na het blamerende optreden op het WK 2010 lijkt de Franse nationale ploeg nu wél eensgezind toe te werken naar het eerste grote toernooi onder leiding van bondscoach Didier Deschamps. Bij afwezigheid van Karim Benzema en Franck Ribéry was Mathieu Valbuena de grote uitblinker tijdens de 4-0 oefenzege op Noorwegen.

Frankrijk hard op weg af te rekenen met turbulent verleden

Vier jaar geleden eindigde Frankrijk teleurstellend onderaan in Groep A achter Uruguay, Mexico en Zuid-Afrika, omdat bondscoach Raymond Domenech er niet in slaagde vermeende onruststokers als Nicolas Anelka en Patrice Evra in het gareel te houden. Na het toernooi schorste de Franse bond Anelka voor liefst achttien interlands. Evra hoefde zich de eerste vijf duels niet te melden.

Vier jaar later is Les Bleus er alles aan gelegen af te rekenen met het recente WK-verleden. Deschamps, die met Samir Nasri een andere notoire onruststoker thuisliet, was tevreden over wat hij zag in de vriendschappelijke interland tegen Noorwegen. 'We hebben nog vijftien dagen om in topvorm te komen, dus we waren zeker nog niet op ons allerbest. Maar ik zag wel dat de spelers er volledig voor gingen. Ze nemen hun werk serieus.'

Valbuena
Bij afwezigheid van de met rugklachten kampende Ribéry en Champions League-winnaar Benzema, die zich donderdag samen met Raphaël Varane bij de groep voegt, nam Valbuena Frankrijk bij de hand. En dat terwijl de 29-jarige middenvelder allerminst een sterk seizoen achter de rug heeft bij Olympique Marseille. Deschamps vond dat echter geen reden hem te passeren. 'Bij ons heeft hij het al twee jaar lang erg goed gedaan. Bij zijn club heeft hij het soms moeilijk gehad, maar dat geldt ook voor zijn ploeggenoten aldaar.'

Olivier Giroud, maker van de 2-0 en de 4-0, dankt aangever en uitblinker Mathieu Valbuena.
Olivier Giroud, maker van de 2-0 en de 4-0, dankt aangever en uitblinker Mathieu Valbuena.

Valbuena werd na het voorbereiden van drie van de vier goals overladen met complimenten van zijn collega-internatonionals. 'Hij stelt nooit teleur', vertelde Paris Saint-Germain middenvelder Blaise Matuidi. 'Hij speelde uitstekend, hopelijk doet hij dat ook tijdens het WK.' En Olivier Giroud, die zijn twee goals te danken had aan de 1,67 meter kleine Valbuena: 'Het is echt een genot om samen te spelen met een kleine man die zulke assists geeft', aldus de Arsenal-spits.

In aanloop naar zijn derde eindtoernooi bleef Valbuena zelf bescheiden, ook al is hij met 32 interlands een van de ervaren spelers. 'Ik probeer het vertrouwen dat ik krijg van de trainer alleen maar terug te betalen. Ben ik nu een leider? Zo zou ik mezelf niet willen noemen. Franck Ribéry en Patrice Evra hebben veel meer ervaring. Ik ken mijn plek en zal me nederig blijven opstellen.' En juist dat lijkt te garanderen dat het debacle van het WK 2010 géén vervolg krijgt in Brazilië.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.