Frankrijk en Engeland openen Poule D met gelijkspel

Engeland en Frankrijk zijn maandag aan het EK begonnen met een gelijkspel (1-1). In de Donbass Arena in Donetsk viel zowel het Engelse als het Franse doelpunt voor de onderbreking.

Frankrijk en Engeland openen Poule D met gelijkspel

De Engelsen zijn voor het eerst sinds jaren zonder hoge verwachtingen naar een eindtoernooi afgereisd. Frankrijk wordt wat dat betreft hoger aangeslagen, maar kon de ambities niet in een zege op de Engelsen omzetten.

De eerste grote kans was voor de ploeg van bondscoach Roy Hodgson, die het Arsenal-talent Alex Oxlade-Chamberlain (18) een basisplaats gunde. James Milner omspeelde weliswaar doelman Hugo Lloris maar schoot naast.

Na precies een half uur was het wel raak voor de Engelsen, die het nog zonder de geschorste Wayne Rooney moesten doen. Verdediger Joleon Lescott (foto boven) kon door slecht verdedigen van Alou Diarra raak koppen. Aanvoerder Steven Gerrard was met een vrije trap de aangever bij de 1-0.

De Engelse voorsprong hield precies negen minuten stand. Nadat eerst Diarra in twee instanties koppend al voor de gelijkmaker had kunnen zorgen, deed Samir Nasri (foto onder) dat wel. Met een verdekt schot verraste de aanvaller van Manchester City zijn ploeggenoot Joe Hart. De sluitpost van de Engelse kampioen had geen antwoord op het venijnige schot: 1-1.

In het tweede bedrijf ging Frankrijk naarmate het eindsignaal naderde meer en meer op zoek naar de 2-1. De massaal verdedigende Engelsen hielden echter stand en werden zelf bij tijd en wijle ook nog gevaarlijk met uitvallen. In de slotfase leken beide landen het gelijkspel te koesteren.

Vanavond nemen gastland Oekraïne en Zweden het in Groep D tegen elkaar op. Frankrijk zette met de remise overigens een fraaie serie voort. Het 1-1 gelijkspel tegen Engeland betekende de 22ste interland op rij zonder nederlaag. Ook een negatieve reeks kreeg daarentegen een vervolg. De Fransen zijn immers met het duel van maandag meegerekend al acht eindrondeduels op zoek naar een overwinning. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's