Fraaie comeback FC Utrecht zorgt voor gemor in Groningen

FC Groningen heeft zaterdag tot ongenoegen van de eigen aanhang een overwinning uit handen gegeven. Een slap begonnen FC Utrecht trok in de slotfase nog aan het langste eind (2-3).

FC Utrecht had ingezet op een revanche voor de pijnlijke nederlaag in de Galgenwaard, waar FC Groningen dit seizoen met ruime cijfers had gewonnen (1-5). Maar de formatie van Erik ten Hag liet zich in Euroborg aanvankelijk van zijn slechte kant zien.

In de vierde minuut was er een eerste teken aan de wand voor FC Utrecht. Yassin Ayoub liet zich aan de zijkant te makkelijk in de luren leggen door Tom Hiariej. Na diens voorzet liet Mark van der Maarel zich in de lucht aftroeven door Bryan Linssen, die koppend de 1-0 op het scorebord bracht.

FC Groningen bleef na de openingstreffer de gevaarlijkste ploeg. Oussama Idrissi, Mimoun Mahi en Linssen verzuimden de marge te vergroten, terwijl FC Utrecht het moest doen met de kopbal van Gyrano Kerk op de paal als belangrijkste wapenfeit. Op slag van rust viel dan de verdiende 2-0 toch.

Die tweede Groningse treffer mocht FC Utrecht zichzelf verwijten. Want na een dieptepass van Jason Davidson verzuimde Willem Janssen in te grijpen, waarna Linssen dankbaar profiteerde van de fout.

Voor de wedstrijd werd stilgestaan bij het overlijden van Henk Nienhuis.

Koud uit de kleedkamer bleek dat FC Utrecht weinig had geleerd van de eerste helft. Na een verre trap van FC Groningen-doelman Sergio Padt dook Idrissi opvallend vrij op voor het doel van David Jensen, die tot zijn opluchting de aanvaller de bal naast zag schieten.

Maar hoe beroerd de start van de tweede helft ook was, FC Utrecht stapte uiteindelijk wel met een lach van het veld. Sébastien Haller bood met zijn rake kopbal in de 55ste minuut nieuwe hoop voor FC Utrecht. Omdat FC Groningen verzuimde de marge te herstellen, kon Giovanni Troupée met zijn uithaal in de 79ste minuut de stand gelijktrekken. Hij knalde de bal hard in de bovenhoek. Maar het leed was daarmee nog niet geleden voor FC Groningen. Op aangeven van Kerk maakte Ayoub er acht minuten voor tijd zelfs 2-3 van.

FC Utrecht bevestigde met de overwinning zijn status van best of the rest in de Eredivisie. FC Groningen raakte als nummer tien door de nederlaag achterop in de strijd om een plaats in de play-offs om een Europees ticket. Het zorgde voor gemor op de tribunes van Euroborg.