Fraaie cijfers AZ na eerste kwart van de competitie

Na bijna een kwart van de competitie (acht speelronden) is AZ met 21 punten de toch wel verrassende koploper in de Eredivisie. Sinds de terugkeer van de Alkmaarders op het hoogste niveau in het seizoen 1998/99 behaalden ze nog nooit zoveel punten na de eerste acht duels als nu.

Fraaie cijfers AZ na eerste kwart van de competitie

In het seizoen 2003/04 onder trainer Co Adriaanse kwam AZ nog het dichtst in de buurt met negentien punten na acht duels. Zelfs in het uiteindelijke successeizoen 2008/09 (toen AZ de landstitel veroverde) reikte de ploeg van toenmalig hoofdtrainer Louis van Gaal niet tot de huidige 21 huidige (achttien).

Naast het hoge aantal behaalde punten dit seizoen, tonen de spelers van AZ zich ook bijzonder productief. Onder Gertjan Verbeek scoorde AZ deze competitie al 21 keer in acht duels. Alleen onder Van Gaal scoorde de ploeg vaker: in 2005/06 (25 keer) en 2006/07 (22 keer).

Met slechts zes tegendoelpunten tot dusverre is AZ bovendien de minst gepasseerde club uit de Eredivisie. Toch deed de club het in seizoen 2003/04 in defensief opzicht nóg beter na acht wedstrijden. Met een achterhoede bestaande uit Henk Timmer, Juha Reini, José Fortes Rodriguez, Peter Wijker/Barry Opdam en Tim de Cler kregen de Alkmaarders toen maar vijf doelpunten te verwerken in de eerste acht duels. (Felix Aerts) <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's