Foor held en schlemiel voor Vitesse in Groningen

FC Groningen en Vitesse zijn na twee speelronden nog ongeslagen in de tweede seizoenshelft. De ploegen hielden elkaar in Groningen in evenwicht: 1-1.

Aanhaken of afhaken in de subtop, dat was zaterdagavond de inzet bij het duel tussen de nummer negen en acht van de Eredivisie-ranglijst. Dat FC Groningen en Vitesse elkaar niet veel ontlopen, was ook op het Groningse veld terug te zien. Al nam de thuisploeg wel al snel de leiding na een mini-scrimmage. Vitesse slaagde er maar niet in weg te werken en via het lichaam van Kelvin Leerdam belandde de bal achter doelman Eloy Room na een schot van Frederik Jensen. Zo stond het na zes minuten al 1-0.

Dat de schade niet verder opliep voor de Arnhemmers mocht Hans Hateboer zich aantrekken. De rechtsback verzuimde raak te koppen bij een haast niet te missen kans. Aan de andere kant kwam Sergio Padt luttele tellen later met de schrik vrij. Adnane Tighadouini dacht voor de 1-1 te zorgen, maar zijn schot belandde slechts tegen de binnenkant van de paal.

Bij afwezigheid van de geschorste Lewis Baker was het de vraag wie bij Vitesse, waar de negentienjarige Julian Calor debuteerde, na rust voor de creatieve impuls zou zorgen bij de zoektocht naar de gelijkmaker. Het antwoord luidde Milot Rashica. De rechtsbuiten zocht linksback Yoël Van Nieff op, ging buitenom en gaf voor in de richting van Navarone Foor. Laatstgenoemde plaatste de bal uiterst beheerst met binnenkant voet in de verre hoek en zorgde zo in de 49ste minuut voor de 1-1. Padt leek te twijfelen of Tighadouini of Ricky van Wolfswinkel de inzet nog van richting zou veranderen en was te laat.

Beide ploegen zochten vervolgens naar meer, waardoor de ruimtes groter werden. Vitesse ontpopte zich naarmate de wedstrijd vorderde tot de bovenliggende partij en kreeg kansen via onder anderen Tighadouini. De aanvallende intenties van Vitesse werden opzij geschoven na een idiote actie van Foor, die na een vliegende tackle met twee benen op Juninho Bacuna rood kreeg.

Groningen had vijf minuten om het numerieke overwicht uit te drukken in een zege. De thuisploeg deed pogingen, maar het ontbrak telkens aan een goede voorzet of eindpass. Vitesse hield stand en nam zo een punt mee uit Groningen. Door het gelijkspel passeren de Arnhemmers FC Twente op de ranglijst. Het Groningen van Ernest Faber blijft negende.