Flitsend begin Barça met Vilanova biedt geen garanties

Tito Vilanova kende zondag een vliegende start bij Barcelona. Maar een klinkende overwinning op Real Sociedad is geen zekerheid voor een succesvol eerste jaar.

Flitsend begin Barça met Vilanova biedt geen garanties

Vilanova is de derde trainer van Barcelona die zijn debuutseizoen is begonnen met een zege met vijf treffers. Ferdinand Dauci (1950) en Joaquim Rife (1979) gingen hem voor, om uiteindelijk wel zonder de titel het seizoen af te sluiten. Respectievelijk Atlético Madrid en Real Madrid eindigden in genoemde jaren als kampioen.

Veel aandacht was er ook voor David Villa. De spits luisterde zijn rentree in de Primera División na acht maanden blessureleed op met een treffer. 'De staande ovatie in Camp Nou bij mijn entree gaf me kippenvel', zei de Spanjaard over zijn invalbeurt een kwartier voor het einde. Met 162 doelpunten in de Primera División kwam hij op de all-time-lijst op de dertiende plaats terecht naast Samuel Eto'o.

'Of de doelpunten meer zijn verdeeld met de teruggekeerde Villa en Pedro in goeden doen?', herhaalde Vilanova de vraag na de 5-1 zege. 'Ik hoop dat Lionel Messi zo door blijft gaan met scoren en dat de anderen ook meer scoren.'

De goede start, extra mooi door de remise van Real Madrid, kwam zondag immers mede tot stand dankzij de productie van Messi. De Argentijn ging door met hetgeen hij vorig seizoen afsloot: scoren. Met zijn twee treffers voerde de aanvaller zijn totaal in 35 officiële duels voor Barcelona in 2012 op tot 46.

In elk geval wilde Vilanova's voorganger, Josep Guardiola, nog geen conclusies trekken. 'We kunnen pas wat zeggen na minimaal tien wedstrijden. Zowel Barça als Real Madrid heeft een fantastische selectie.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's