Flegmatieke Mahrez symbool voor sukkelend Leicester

Reacties

Leicester City-manager Claudio Ranieri eist meer van Riyad Mahrez. De Algerijn hielpThe Foxes vorig seizoen aan de legendarische landstitel, maar kan zijn goede vorm dit seizoen niet doortrekken. Ranieri voelt zich genoodzaakt zijn sterspeler op de reservebank te zetten.

Flegmatieke Mahrez symbool voor sukkelend Leicester

De wereld leek deze zomer aan de voeten te liggen van de 25-jarige Mahrez. De Algerijn was de grote vormgever van één van de mooiste sprookjes uit de geschiedenis van het voetbal. Met zeventien treffers en tien assists had hij een bijzonder groot aandeel in de ongelooflijke landstitel van Leicester. Als klap op de vuurpijl werd Mahrez met grote voorsprong verkozen tot Speler van het Seizoen in de Premier League, waar hij onder anderen Mesut Özil en Harry Kane achter zich liet.

Werkelijk iedere topclub in Europa werd vervolgens in verband gebracht met de magische Mahrez, die twee jaar eerder nog voor een schijntje was overgekomen van Franse tweededivionist Le Havre. Mahrez bleef echter trouw aan de club, waaraan hij al zijn roem te danken had en tekende in augustus een sterk verbeterd contract tot 2020.

Een dag eerder had regerend kampioen Leicester de seizoensouverture verloren van promovendus Hull City. Het blijkt later de opmaat voor een bijzonder moeizaam seizoen voor de ploeg van Ranieri. Hoewel er buiten N'Golo Kanté niemand vertrok uit Leicester, lijkt de ploeg geen schim van de onaantastbare stoomwals van vorig seizoen. Ineens blijkt Leicester kwetsbaar en beperkt. Waar het spel Mahrez vorig seizoen illustratief was voor Leicester, is dat nu ook het geval. De magiër van The Foxes hult zich dit seizoen in zijn onzichtbaarheidsmantel en dat laat zich voelen. Leicester speelt zoals Mahrez speelt en dit seizoen is dat zeer matig.

Vorig seizoen verloor Leicester in totaal drie keer, nu heeft de ploeg nog voor het einde van de eerste seizoenshelft al negen keer een nederlaag moeten slikken. Mahrez maakte nog geen enkel velddoelpunt. Tijd om in te grijpen, zo vond Ranieri. Dat deed de Italiaan bij het duel met Everton afgelopen maandag. Mahrez begon op de reservebank. 'Hij is niet in goede vorm en ik wilde hem prikkelen', verklaart de manager tegenover Sky Sports. 'Ik zie hem ook niet goed trainen. Hij moet meer geven voor het team, ik wil echt meer zien.'

Ranieri en Leicester spelen zaterdag in het King Power Stadium tegen West Ham United, waarna maandag een uitduel met Middlesbrough wacht. Het is een cruciaal tweeluik, waarin The Foxes het gat van drie punten met de degradatieplaatsen kunnen vergroten. Tevens zijn het de laatste twee duels van Mahrez, die daarna naar Gabon vertrekt voor de strijd om de Afrika Cup.

Leicester City na achttien speelronden
Seizoen 2015/16 2016/17
Plaats op de ranglijst 1e 16e
Punten 38 17
Doelsaldo +12 -8
Nederlagen 2 9
Doelpunten Mahrez 13 3
Assists Mahrez 7 1

Bij de nationale ploeg van Algerije krijgt Mahrez de kans om zich in een nieuwe omgeving te herpakken en het spelplezier terug te vinden. Het is voor Leicester te hopen dat hij daar in slaagt. De nummer zestien van de Premier League heeft een enorme behoefte aan de Mahrez van vorig seizoen. De onbevangen technicus, die tegenstanders liet wanhopen en zijn medespelers boven zichzelf uit liet stijgen.

Zonder de magie van Mahrez verbrokkelt de roze wolk waar de ploeg zich lang op bevond en wordt de degradatiestrijd steeds realistischer. In de Champions League tovert de Algerijn overigens wel nog steeds, mede dankzij vier treffers van Mahrez plaatste Leicester zich als groepshoofd voor de achtste finale, waarin Sevilla de tegenstander is. Aan Mahrez en Leicester de taak om het sprookje van vorig seizoen nog even in stand te houden. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.