Fix-voorzitter keert terug in de Champions League

Reacties

Het is pas juli, maar vanavond staat er direct een explosief duel op het programma in de Champions League. Fenerbahçe maakt na een schorsing zijn rentree. De Europese voetbalbond (UEFA) bestrafte de club in 2013 nadat bleek dat de Turken de landstitel hadden gekocht.

Fix-voorzitter keert terug in de Champions League

Opmerkelijk genoeg zetelt op het ereterras nog altijd de voorzitter die destijds de uitslagen bestelde. Mijnheer Aziz Yildirim (62). Bij zijn arrestatie bleek destijds onder meer dat de voetbalpreses twee handgranaten in zijn villa had liggen.

De afgelopen jaren speelde Yilidirim de hoofdrol in geruchtmakende processen over gratis cash, Mini Coopers en racepaarden. Na een eerste veroordeling in 2012 vond de rechter Yildirim ook in hoger beroep corrupt. Hij kreeg een celstraf van zes jaar en drie maanden voor het formeren van een illegale organisatie. Uiteindelijk heeft hij maar één jaar vastgezeten. Inmiddels is duidelijk dat het van een nieuw proces moet komen. De volgende zitting staat op de rol voor 18 september.

Spelers worden direct geschorst als zij betrokken zijn bij matchfixing, maar voorzitters niet. Yildirim schittert weer als vanouds op de eretribune. Daar ontvangt hij clubfunctionarissen, makelaars en spelers die tegen voldoende lira's maar wat graag met hem in zee gaan. Ook bij de fans is Yilidrim nog ongekend populair. Eerder deze maand vijzelde hij zijn imago verder op door Robin van Persie te kopen.

Vanavond ontmoet hij een collega-voorzitter die bij zijn fans mogelijk nog geliefder is: Rinat Achmetov (48). De miljardair achter Shakhtar Donetsk draait trouwens zijn hand niet om voor een handgranaat meer of minder. Hij werd al eens bestookt met een raketwerper. Je wordt natuurlijk niet zomaar de rijkste man van Oekraïne. Hoe dan ook; de steenrijke mijnwerkerszoon zorgde er bijna solo voor dat Oekraïne ons voorbij streefde in het UEFA-klassement. Zes jaar geleden won Shakhtar in Istanbul de laatste UEFA Cup. Dankzij mega-investeringen legde hij vervolgens de basis voor een solide topclub. Waar Feyenoord al jaren vergadert over een nieuw onderkomen, tikte Achmetov even 275 miljoen euro af voor de fonkelnieuwe Donbass Arena.

Hij haalde het EK naar Donetsk, kocht een heleboel Brazilianen en nam een abonnement op de Champions League. Uiteindelijk wilde Achmetov de cup ook gaan winnen. Met een geschat vermogen van zeven miljard dollar leek niets een bestorming van de top in de weg te staan. Totdat een verschrikkelijke burgeroorlog de opmars van Shakhtar stopte. Het stadion is beschadigd, Shakhtar speelt zijn wedstrijden duizend kilometer verderop en moest zijn beste spelers verkopen.

Fenerbahçe en Shakhtar grepen afgelopen seizoen allebei naast de titel. Beide voorzitters streven vanavond op geheel eigen wijze naar een comeback.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.