Fischer: 'Het was echt geweldig om er bij te zijn'

Ajax won in Europa maar één van de laatste zeventien Europese uitwedstrijden, maar is in de Eredivisie momenteel juist verreweg de best presterende ploeg op vreemde bodem. Viktor Fischer genoot van de manier waarop de Amsterdammers een 1-0 achterstand tegen Vitesse in de laatste twintig minuten ongedaan maakten.

Ajax kwam tien minuten na rust op achterstand door een doelpunt van Valeri Qazaishvili, maar knokte zich in de laatste twintig minuten dankzij treffers van Fischer zelf, Riechedly Bazoer en Lasse Schöne alsnog naar de vijfde uitzege in competitieverband. Alleen op bezoek bij FC Twente (2-2) liet de koploper van de Eredivisie tot nu toe punten liggen. Met zestien punten presteert Ajax beduidend beter dan PSV (elf), de op één na beste ploeg in uitduels.

'Deze zege was hartstikke belangrijk om een goede periode door te trekken', reageerde Fischer bij Ajax TV. 'We hebben vorige week in een lastige wedstrijd op een goede manier van Heracles (0-2, red.) gewonnen. En ik vind dat we vandaag echt beter hebben gespeeld. Het was lastig na de 1-0, een domme goal, maar als je ziet hoe wij als team allemaal reageren op dat doelpunt. Ik vond het echt geweldig om er bij te zijn.'

De staande ovatie voor de zieke Johan Cruijff gaf het duel in Arnhem een nog specialer tintje, constateerde Fischer (op de foto in duel met Vitesse-verdediger Guram Kashia). 'Dat merkten we allemaal ook wel. Ik zag zelfs de trainers ook gaan staan en applaudiseren. Het was een ontzettend mooi moment en ook dik verdiend. Ik had zelf ook meegedaan als ik niet stond te voetballen.'

Fischer zelf droeg als gelegenheidsspits, bij afwezigheid van Arek Milik en de ziek afgehaakte Anwar El Ghazi, met de gelijkmaker bij aan de comeback. De 21-jarige Deen heeft inmiddels al zes keer gescoord in officiële duels, maar twee minder dan clubtopscorer El Ghazi. Daarmee ligt de van een zware hamstringblessure herstelde aanvaller op schema om zijn beste seizoen – twaalf goals in 2012/13 – te verbeteren.