Finnbogason troeft Pellè af als de beste schutter van 2013

Het competitievoetbal zit erop voor het kalenderjaar 2013. Nu ook de laatste zondagwedstrijd tussen PSV en ADO Den Haag (2-0) is afgewerkt kan VI.nl de balans opmaken wat betreft de topschutterslijst. Het doelpunt dat SC Heerenveen-aanvaller Alfred Finnbogason zaterdag maakte op bezoek bij AZ (1-5) levert hem de eretitel topscorer van 2013 op.

Finnbogason troeft Pellè af als de beste schutter van 2013

De IJslandse spits maakte in Alkmaar zijn 27ste doelpunt van dit kalenderjaar. Daarmee blijft hij Feyenoord-spits Graziano Pellè, die zaterdag in eigen huis tegen PEC Zwolle niet scoorde, nipt voor. Het verschil is een doelpuntje.

Graziano Pellè kwam één doelpunt te kort.
Graziano Pellè kwam één doelpunt te kort.

In zijn tweede seizoen voor de Friezen toont Finnbogason (foto boven) zodoende nog maar eens aan van enorm belang te zijn. Na 24 doelpunten uit 33 optredens, staat de teller inmiddels op zeventien goals in de Eredivisie. Met dat aantal is hij ook ruim topscorer van de huidige jaargang. Ook op die ranglijst is Pellè (foto rechts) tweede, dit keer met vier doelpunten minder.

Dat de strijd tussen Finnbogason en Pellè ging was al langer duidelijk gezien het verschil met de rest. Overigens maakte bij de IJslander zes benutte strafschoppen deel uit van zijn productie. Bij de Italiaanse Feyenoord-aanvaller waren dat er vijf.

Bony
Op de derde plek is nog altijd Wilfried Bony te vinden. Deze zomer verkocht Vitesse hem als Eredivisietopschutter aan Swansea City. De Ivoriaan moet de derde stek wel delen met Luc Castaignos, die door zijn goal op bezoek bij RKC (1-1) ook op vijftien doelpunten in dit kalenderjaar kwam.

Aron Jóhannsson en Mike Havenaar (min of meer de opvolger van Bony) kwamen namens AZ en Vitesse tot veertien doelpunten en worden gevolgd door Fred Benson, Kolbeinn Sigthórsson, Mike van Duinen en de deze zomer van AZ naar Sunderland overgestapte Jozy Altidore. Zij vonden in dit jaar allemaal twaalf keer het net.

TOPSCORERSLIJST EREDIVISIE KALENDERJAAR 2013

Speler Club Goals Waarvan penalty
1. Alfred Finnbogason SC Heerenveen 27 6
2. Graziano Pellè Feyenoord 26 5
3. Wilfried Bony Vitesse ( nu Swansea City) 15 2
3. Luc Castaignos FC Twente 15 0
5. Aron Jóhannsson AZ 14 4
5. Mike Havenaar Vitesse 14 0
7. Fred Benson PEC Zwolle 12 0
7. Kolbeinn Sigthórsson Ajax 12 1
7. Mike van Duinen ADO Den Haag 12 0
7. Jozy Altidore AZ (nu Sunderland) 12 2

Samenstelling: Felix Aerts & Tim Tempelaars

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen