Financiële situatie Vitesse penibel ondanks Bony-miljoenen

Reacties

De afronding van de transfer van Wilfried Bony is ook goed nieuws voor Vitesse. De Ivoriaanse spits stapt voor 35 miljoen euro van Swansea City over naar Manchester City en Vitesse deelt mee in de opbrengst.

Financiële situatie Vitesse penibel ondanks Bony-miljoenen

Swansea City kwam in de zomer van 2013 met de Arnhemmers een transfersom overeen van veertien miljoen euro dat werd voldaan in twee termijnen. Ook was er een vast doorverkoopbedrag van twee miljoen afgesproken. De betrokken partijen willen niet ingaan op het verhaal dat het uiteindelijke bedrag, mogelijk door het totaal aantal gespeelde wedstrijden, verder is opgelopen.

De Bony-miljoenen zijn goed nieuws voor de beleidsbepalers in Arnhem, waar nog altijd de pijn van de Financial Fair Play-regels wordt gevoeld. Volgens de aangescherpte regels mag Vitesse over de laatste drie seizoenen slechts dertig miljoen euro in de min staan. In de laatste twee jaar liep dit tekort al op tot 23 miljoen, waardoor Vitesse nog maar zeven miljoen euro verlies mag maken.

Een schier onmogelijke taak, gezien de huidige jaarcijfers. De totale bedrijfslasten van Vitesse (31,5 miljoen) waren afgelopen boekjaar immers tweeënhalf keer zo hoog als de omzet (12,6). Komend jaar verwacht de club, mede door het aantrekken van hoofdsponsor Truphone en het terugdringen van de uitgaven, betere cijfers te presenteren.

Toch zal Vitesse het geld van de Bony-transfer niet direct kunnen herinvesteren. Sterker nog, om aan alle financiële voorwaarden te voldoen, lijkt de club genoodzaakt één of meer spelers te verkopen. Dat zou dan tijdens deze transferperiode of in de tweede seizoenshelft moeten gebeuren, zodat mogelijke meevallers kunnen worden opgenomen in dit boekjaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.