Financiële crisis in Qatar moet vooral geheim blijven

Reacties

De verslechterde economie van Qatar heeft ook gevolgen voor het voetbal. Voor de buitenwereld moet dat een geheim blijven. Sterspelers als Xavi hoeven daarom geen salaris in te leveren. De tijd dat de organisator van het WK van 2022 zich met geld alles kan veroorloven is voorbij.

Financiële crisis in Qatar moet vooral geheim blijven

Ook in de door de staat gefinancierde Qatar Stars League gaat de geldkraan dicht. De val van de olie- en gasprijzen had een grote impact op de economie. De advocaat van de emir, het staatshoofd van Qatar, is bij de profvoetballers met een Qatarees paspoort langsgegaan met de mededeling dat hun huidige contract wordt verscheurd. Iedereen moet een nieuwe verbintenis tekenen, waarbij ze genoegen moeten nemen met slechts vijftig procent van hun loon. Take it or leave it.

Er wordt zware sociale druk uitgeoefend om de regeling te accepteren en ook om het niet aan de grote klok te hangen. Dat is de reden dat de buitenlanders met de miljoenencontracten – Xavi verdient tien miljoen euro per jaar – met rust worden gelaten. Naar buiten toe moet de schijn hoog worden gehouden dat in Qatar het geld nog steeds rolt. Maar met zo veel getroffen spelers is dat een naïeve gedachte.

Lees in de nieuwe VI en op VI Premium meer over de financiële malaise in het oliestaatje Qatar en de gevolgen voor het voetbal.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.