Filipe: 'Oproep voor Brazilië is twintig keer meer waard'

Reacties

Volgens Filipe Luis is de kans groter dat hij in de nationale ploeg van Spanje in de basis komt dan in dat van Brazilië. De 28-jarige linksback van Atlético Madrid heeft echter voor zijn vaderland gekozen, ook al zijn de vleugelverdedigers van het Braziliaanse elftal volgens hem vele malen beter.

Filipe: 'Oproep voor Brazilië is twintig keer meer waard'

'In Spanje heb je op links Jordi Alba, Nacho Monreal en Alberto Moreno', weet Filipe (op de foto naast Sergio Ramos van Real Madrid). 'De rechtsbacks zijn Cesar Azpilicueta, Alvaro Arbeloa en Juanfran. In Brazilië kun je, zonder een boek open te slaan, gemakkelijk tien links- en rechtsbacks opnoemen. Marcelo is voor mij de beste back ter wereld. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd op de training van de nationale ploeg. Dan heb je ook Maxwell nog; hij heeft alles gewonnen. Ik zou mezelf nooit boven hen plaatsen.'

Volgens de Spaanse krant Sport  had Felipe, die in het verleden actief was voor Ajax, in 2010 een aanbod voor Spanje uit te komen. Hij koos echter voor Brazilië, waarvoor hij tot dusverre vier keer uitkwam. De Spanjaarden werden wereldkampioen, maar de back heeft geen spijt van zijn keuze. 'Voor Brazilië opgeroepen worden is tien of twintig keer meer waard dan voor elk ander landenteam', stelt hij.

Oranje
Terwijl Filipe doet vermoeden dat de Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari kan putten uit een gigantische aantal backs van wereldklasse, ligt dat in Nederland iets anders. De defensie van Oranje is dun bezet. Zo uit oud-international Ruud Gullit in de nieuwste editie van Voetbal International zijn zorgen over de achterste linie en dan vooral de positie van linker centrale verdediger en linksback.

Gullit gaf op die laatste positie de voorkeur aan Jetro Willems, die echter geblesseerd is afgehaakt. Daarmee is Daley Blind de meest logische optie, al is hij 'niet de snelste', volgens de voormalige aanvoerder van Oranje. Ook Bruno Martins Indi (Feyenoord) en Patrick van Aanholt (Vitesse) zijn recentelijk nog opgeroepen en ingezet door bondscoach Louis van Gaal als linkervleugelverdediger.

Andere opties voor de Nederlandse keuzeheer zijn Alexander Büttner (Manchester United), Urby Emanuelson (AC Milan), Terence Kongolo (Feyenoord) en Erik Pieters (Stoke City). Milan-trainer Clarence Seedorf liet onlangs echter nog optekenen dat Emanuelson 'geen echte back is'. Kongolo speelde nog geen enkele interland en brak dit seizoen pas door in de Eredivisie, terwijl Büttner lang niet altijd een basisplaats heeft op Old Trafford. Pieters komt wél wekelijks in actie, maar speelde vorige zomer voor het laatst in Oranje tijdens de oefentrip door Azië.

Op rechts is de spoeling eveneens dun, aldus Gullit. Hij vindt dat Louis van Gaal daar een beroep moet doen op Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), omdat Daryl Janmaat (Feyenoord) net als Daley Blind niet snel genoeg is. Achter dat duo lijken Ricardo van Rhijn (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg) en Leandro Bacuna (Aston Villa) de voornaamste opties voor Van Gaal. Bacuna zou een verrassing kunnen zijn, aangezien de voormalige voetballer van FC Groningen nooit eerder opgeroepen werd en in de Eredivisie als middenvelder fungeerde. Bij The Villans wordt hij echter met regelmaat als rechtervleugelverdediger opgesteld.

Hoe de verdedigingslinie van het Nederlands elftal tijdens het WK eruit gaat zien, is nog ongewis. Geef zelf je mening door in te loggen met je VI-account.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.