Figo: 'Niet alle Afrikaanse landen staan achter Blatter'

Reacties

Issa Hayatou sprak dinsdag namens de Afrikaanse bond (CAF) het vertrouwen uit in FIFA-voorzitter Sepp Blatter in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgende maand, maar volgens kandidaat-voorzitter Luis Figo is de strijd om de stemmen in Afrika nog niet gestreden.

Figo: 'Niet alle Afrikaanse landen staan achter Blatter'

Hayatou opende het jaarlijkse CAF-congres in Caïro met een steunbetuiging aan Blatter, wat er volgens velen op duidt dat de 54 Afrikaanse lidstaten op 29 mei stuk voor stuk voor de 78-jarige Zwitser zouden kiezen. 'Maar ik ben ervan overtuigd dat Hayatou niet namens alle 54 leden van de confederatie sprak', stelde Figo echter in gesprek met The Guardian.

Figo heeft zich net als Michael van Praag en Prins Ali bin Al-Hussein opgeworpen als uitdager van Blatter, die waarschijnlijk ook al kan rekenen op massale steun uit Azië (AFC) en Oceanië (OFC). Maar Figo, oud-speler van Barcelona, Real Madrid en Internazionale, ziet in Afrika nog mogelijkheden.

'Er was een verschil met de vorige congressen, waar een dergelijk statement doorgaans werd gevolgd door een staande ovatie. Nu was er slechts een normaal applaus hoorbaar. Dat bevestigt mijn ideeën dat veel Afrikaanse landen erkennen dat het tijd is voor verandering. Er zijn zelfs al bondsvoorzitters die mij hun stem hebben toegezegd, maar ze durven dit nog niet hardop te zeggen. Ze zijn bang dat het consequenties heeft voor zichzelf, hun bonden en zelfs hun landen.'

Van Praag
Van Praag is minder uitgesproken dan zijn Portugese mede-kandidaat. 'De bonden mogen uiteindelijk zelf beslissen wat ze doen, de verwachting is alleen dat de meeste op Blatter zullen stemmen. Dat denk ik zelf ook. Maar ik weet ook dat er voorzitters zijn in Afrika die nog twijfelen. Dat is precies de reden dat ik er naar toe ben gegaan: om met hen te praten en proberen hen op andere gedachten te brengen. En dat blijf ik doen', aldus de voorzitter van de KNVB bij BNR Nieuwsradio.

In het verleden vertolkte Afrika al vaak een cruciale rol tijdens FIFA-verkiezingen, omdat het continent zelden als één blok stemt. Zo beloofde Hayatou de Afrikaanse steun in 1998 aan toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson. Het was echter niet de Zweed maar Blatter die aan de macht kwam, omdat veel CAF-lidstaten geen gehoor gaven aan de oproep van hun preses.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.