FIFA-top stak ruim zeventig miljoen euro in eigen zak

Reacties

De FIFA-top heeft tussen 2011 en 2015 ten onrechte een bedrag van 79 miljoen Zwitserse frank (71 miljoen euro) in eigen zak gestoken, zo meldt de wereldvoetbalbond vrijdag na onderzoek.

FIFA-top stak ruim zeventig miljoen euro in eigen zak

Het gaat om bonussen voor oud-president Sepp Blatter, voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke en Markus Kattner, die als hoofd financiën fungeerde en tot voor kort ad-interim secretaris-generaal was.

De FIFA heeft de bevindingen gedeeld met de Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten, die onderzoek doen naar de schandalen bij de wereldvoetbalbond. Volgens de FIFA-advocaten zijn de contracten in strijd met de Zwitserse wet.

'Er was sprake van een gecoördineerde poging van drie voormalige topbestuurders van de FIFA om zichzelf te verrijken via jaarlijkse salarisverhogingen, WK-bonussen en andere betalingen. Het gaat om 79 miljoen Zwitserse frank in de laatste vijf jaar', specificeert onderzoeker Bill Burck.

Eerder op de dag meldden de Zwitserse autoriteiten dat er donderdag een inval is gedaan in het hoofdkantoor van de FIFA.

Salarisverhoging
De FIFA komt met verschillende voorbeelden van zelfverrijking. Zo zouden Blatter, Valcke en Kattner na het WK 2010 in Zuid-Afrika in totaal bijna 21 miljoen euro aan bonussen hebben geïncasseerd, zonder dat dit contractueel was bepaald.

Valcke en Kattner kregen in oktober 2011 een bedrag van 12,6 miljoen euro toegekend als premie voor het WK 2014 in Brazilië.

In april 2011, vlak voor de presidentsverkiezingen, kregen Kattner en Valcke een aanbieding om hun verbintenis tot eind 2019 tegen een fikse salarisverhoging te verlengen. Op dat moment was het nog onzeker of Blatter aan zou blijven als FIFA-preses, die aan zou gaan treden tegen Mohammed Bin Hamman. Wegens corruptie mocht de Qatarees niet deelnemen aan de verkiezingen. In de regel stelt een nieuwe president zijn 'eigen mensen' aan: een contractverlenging van topbestuurders vlak voor de verkiezingen is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

Schorsing
Eind 2015 werd Blatter voor zes jaar geschorst door de juridische kamer van de ethische commissie van de FIFA. De tachtigjarige Zwitser vecht zijn sanctie aan bij het sporttribunaal CAS. Zijn voormalige rechterhand Valcke is voor twaalf jaar geschorst. Kattner werd ruim een week geleden ontslagen door de FIFA.

De Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber is al bezig aan een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter en Valcke. Beiden worden verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden.

Reactie
Via een advocaat heeft Blatter al laten weten dat er niets onoorbaars aan de betalingen is. 'We kijken ernaar uit de FIFA te laten zien dat de betalingen netjes, eerlijk en in lijn is met alle andere bazen van sportorganisaties over de hele wereld zijn geweest.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.