FIFA-kandidaat Infantino belooft gouden bergen

Reacties

Eerst even in het door arrestaties getroffen Zuid-Amerika steun verzamelen. Dan de eilanden in de Caraïben afreizen. En pas daarna je verkiezingsprogramma presenteren. Zo kan het natuurlijk ook. Gianni Infantino komt van alle vijf de kandidaten als laatste met zijn plannen op de proppen.

FIFA-kandidaat Infantino belooft gouden bergen

Zijn opvallendste voornemen had de FIFA-presidentskandidaat eerder al bekend gemaakt: een groter WK van veertig landen. Een bekende truc om stemmen te ronselen in de rest van de wereld. Om de druk op de speelkalender niet nog groter te maken, wil de stand-in van Platini gaan spelen in acht groepen van vijf. Nadeel is dus wel dat elke speelronde een land vrij is.

Het zal u verder niet verbazen dat ook de knecht van Platini hogere subsidies belooft aan de 209 bonden. Het programma van Infantino lezende zou het vandaag best eens feest kunnen zijn op Anguilla en de Turks- en Caicoseilanden. De Zwitser wil tijdens elke WK-cyclus van vier jaar alle bonden vijf miljoen dollar gaan geven, en alle overkoepelende confederaties nog eens veertig miljoen. Daarnaast zijn er extra subsidies binnen te halen voor reizen (één miljoen) en de organisatie van jeugdtoernooien (vier miljoen).

Opvallend is verder dat de stand-in van Platini voorstander is van een maximale zittingstermijn van twaalf jaar. Zijn baas Platini zat op het moment van schorsing bijna veertien jaar in de FIFA-top.

Verder komt de vervanger van Platini met een serie open deuren zoals hervormingen, democratie en een betere governance. Voor wat het allemaal waard is. De huidige secretaris-generaal van de UEFA heeft met zijn bestuur immers nog steeds geen actie ondernomen tegen Platini die toch echt acht jaar is geschorst door de FIFA. Sterker nog: samen doken ze vorige maand vrolijk op bij een voetbalgala in Dubai, terwijl Platini juist was geschorst voor alle voetbal gerelateerde activiteiten.

Uiteindelijk heeft Jérôme Champagne voor Nederland het programma voorgelegd. Hij streeft naar verregaande solidariteit op clubniveau waardoor ook Ajax weer kans moet maken op de Champions League. Maar ja. Eigenlijk doen de programma's er helemaal niet toe. De Fransman constateerde eerder deze maand al verbitterd dat ook deze verkiezingen weer zullen worden beslist 'achter gesloten deuren van vijfsterrenhotels.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.