FIFA: 'Vijf miljoen voor Ierland was een lening'

Reacties

De FIFA ontkent dat het vijf miljoen euro zwijggeld heeft betaald aan de Ierse voetbalbond FAI. De wereldvoetbalbond zegt dat het om een lening ging, die later is omgezet in een gift.

FIFA: 'Vijf miljoen voor Ierland was een lening'

Bondsdirecteur John Delaney van de FAI maakte vandaag bekend dat de FIFA in 2010 een fors bedrag overmaakte naar Ierland, zodat de FAI geen rechtszaak zou aanspannen vanwege de uitschakeling in de WK-kwalificatiereeks. Deze eliminatie kwam tot stand door een inmiddels beruchte handsbal van Thierry Henry, waarna William Gallas het beslissende doelpunt maakte namens Frankrijk.

De FIFA meldt dat de betaling van vijf miljoen aan de FAI een lening betrof. 'In februari van 2010 kwamen de FIFA en FAI tot een akkoord dat een einde maakte aan juridische procedures van de FAI tegen de FIFA. De FIFA verleende de FAI daarop een lening van vijf miljoen euro die bedoeld was voor de bouw van een stadion. Daarbij werd afgesproken dat als Ierland zich ook niet voor het WK van 2014 zou plaatsen, de lening zou worden omgezet in een gift. Dat is uiteindelijk op 31 december 2014 gebeurd.'

Enkele uren na het statement van de FIFA bevestigde de FAI de lezing van de wereldvoetbalbond. Wel benadrukken de Ieren dat zij verplicht waren de betaling geheim te houden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.