FIFA onderzoekt honderden verdachte wedstrijden

Meer dan driehonderd wedstrijden waarvan de uitslag mogelijk is beïnvloed door omkoping worden door de FIFA onderzocht. Dat maakte Chris Eaton, hoofd veiligheid van de FIFA, bekend.

FIFA onderzoekt honderden verdachte wedstrijden

'Het illegaal gokken is een grote bedreiging voor de integriteit van het mondiale voetbal', liet Eaton weten in The Daily Telegraph. Het gaat om duels op drie verschillende continenten, met name vriendschappelijke interlands en clubwedstrijden in Europa. Het criminele netwerk dat de omkoping aanstuurt heeft zijn wortels volgens Eaton in Maleisië en Singapore.

De FIFA vreest dat de komende WK's Onder-17 en Onder-20 worden bedreigd door illegale gokpraktijken. 'We hebben vermoedens dat degenen die wij verdenken van plan zijn jonge spelers te benaderen op de komende jeugd-WK's. Dat alleen al is voldoende om preventieve maatregelen te nemen', aldus Eaton.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigde eerder dit jaar aan de strijd tegen illegale gokpraktijken te intensiveren. 'Volgens Interpol neemt het illegale gokken behoorlijk toe', zei voorzitter Jacques Rogge. 'Dat moeten we absoluut aanvechten. Het is een urgent probleem, want de sport is in gevaar. Dit gaat niet over de Olympische Spelen alleen, het gaat over de sport in het algemeen.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's