FIFA geeft groen licht voor invoering doellijntechnologie

De wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdagavond groen licht gegeven voor de invoering van doellijntechnologie. Tijdens het WK voor clubs in Japan, dat tussen 6 en 16 december plaats heeft, zullen zowel GoalRef als Hawk-Eye voor het eerst worden ingezet.

FIFA geeft groen licht voor invoering doellijntechnologie

Op een speciaal ingelaste persconferentie gaf de FIFA aan dat 'alles wat de scheidsrechter kan helpen bij het nemen van een beslissing, een kans moet krijgen. Het is een historische dag dat we nu de technologie hebben om de arbiter te steunen bij het nemen van een besluit'.

Het WK voor clubs in Japan is de eerste gelegenheid waarop de technologie wordt ingezet. Het toernooi zal in twee stadions worden gespeeld, waardoor er in elk stadion één systeem kan worden gehanteerd. Hawk-Eye is al bekend bij het grote publiek door het tennis en maakt gebruik van camera's, terwijl er bij GoalRef een chip in de bal zit, waarvan computers de exacte positie kunnen berekenen.

Een enkel systeem kost volgens secretaris-generaal Jerôme Valcke tussen de honderdvijftigduizend en tweehonderdduizend dollar. De invoering van doellijntechnologie is daarom ook niet verplicht. De organisatie van elke competitie mag voor zichzelf besluiten hoe en wanneer er gebruik wordt gemaakt van de techniek.

Valcke benadrukte dat het installeren van de systemen in een stadion tijd gaat kosten en dat bij elke installatie telkens moet worden getest of de systemen werken en voldoen aan de vooraf gestelde eisen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's