FIFA erkent omkoping bij WK's en wil miljoenen terug

Reacties

De FIFA heeft woensdag documenten ingeleverd bij de Amerikaanse justitie om miljoenen euro's terug te vragen van veroordeelde voormalige officials als Chuck Blazer, Jack Warner en Jeffrey Webb. In die documenten spreekt de wereldvoetbalbond openlijk over de corruptie bij de toewijzing van de WK's van 1998 en 2010.

FIFA erkent omkoping bij WK's en wil miljoenen terug

De FBI bracht eerder al naar buiten dat er sprake was van omkoping bij de toewijzing van die WK's aan Frankrijk en Zuid-Afrika. Nu erkent ook de FIFA dus dat de gang van zaken rond die mondiale eindtoernooien niet door de beugel kon. Met die ommekeer hoopt de nieuwe voorzitter Gianni Infantino ook op een financiële terugvordering van het smeergeld dat de bobo's gebruikten voor hun praktijken.

'De veroordeelde verdachten hebben hun machtspositie bij de FIFA en internationale voetbalorganisaties misbruikt', zegt Infantino op de FIFA-website. 'Daarmee hebben ze de FIFA, zijn lidstaten en de voetbalgemeenschap serieuze en blijvende schade berokkend. Het geld dat ze in hun zakken hebben gestoken is van het mondiale voetbal. De FIFA wil dat geld terug, ongeacht hoe lang het gaat duren.'

De wereldvoetbalbond wil niet alleen de miljoenen terug die zijn gebruikt voor zelfverrijking, maar ook de salarissen en bonussen die de officials hebben verdiend in hun tijd bij de FIFA. Bovendien eist de FIFA een schadevergoeding. 'En als FIFA het geld terug heeft, komt dat alsnog terecht op de originele bestemming: de ontwikkeling van het internationale voetbal', stelt Infantino, die tijdens de verkiezing al veel geld beloofde aan de FIFA-leden.

Ook nu bedient de opvolger van Sepp Blatter zich weer van dergelijke retoriek. 'Deze dollars waren bedoeld om voetbalvelden aan te leggen, niet villa's en zwembaden; om voetbalshirts te kopen, geen juwelen en auto's; om de opleiding van spelers en trainer te betalen, niet de laveloze levensstijlen van voetbal- en marketingdirecteurs. Dit geld is niet alleen onttrokken aan de FIFA, maar aan spelers, trainer en voetbalfans over de hele wereld.'

De stellingname van Infantino is opmerkelijk. Doordat de FIFA in een document van 22 pagina's alle mogelijke vormen van corruptie van de laatste jaren openlijk bespreekt, erkent de wereldvoetbalbond het foute verleden en lijkt er daadwerkelijk sprake van een heuse ommekeer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.