FIFA en UEFA vrezen al decennia voor terreur

Reacties

Oranje maakte gisteren rechtsomkeert na een bomalarm. Tevens werd België-Spanje afgelast. Voetbal als doelwit. FIFA en UEFA zijn er al decennia bang voor.

FIFA en UEFA vrezen al decennia voor terreur

Aan de vooravond van het WK in 1998 pakte de politie tijdens een grootscheepse actie in zeven landen ongeveer honderd verdachten op van de Algerijnse moslimfundamentalistische terreurorganisatie GIA. Bij zeven Algerijnen in Brussel werden vloeibare explosieven en WK-brochures gevonden. Later bleek dat zij samen met Osama bin Laden een complot smeedden om Engelse en Amerikaanse voetballers dood te schieten, handgranaten in het publiek te gooien en een passagiersvliegtuig te laten crashen op een kerncentrale nabij Poitiers. Interpol noemde destijds de kans op een aanslag in Frankrijk reëel.

Twee jaar later werd rond Euro 2000 in de Lage Landen een aanslag van dezelfde Algerijnse terreurbeweging verijdeld. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Klaas de Vries onthulde later in de Tweede Kamer dat de Franse ploeg het doelwit was geweest. Er werden drie arrestaties in Frankrijk verricht.

Vliegdekschepen
Na nine eleven positioneerden Zuid-Korea en Japan vliegdekschepen voor de kust en luchtafweergeschut rond de stadions om het WK 2002 veilig te laten verlopen. De beide landen openden tevens een terrorisme-hotline waar informatie kon worden gedeeld. De FIFA voerde in die periode verhitte discussies met de verzekeringsmaatschappijen om het WK nog te verzekerd te krijgen tegen uitstel, verplaatsing of afgelasting.

In 2006 mobiliseerde Duitsland dertigduizend agenten, zevenduizend militaire troepen en vijftienduizend privé-beveiligers. Pas jaren later maakte een minister bekend dat rond de openingswedstrijd in München een Iraakse terrorist bij het stadion was aangetroffen. Na het toernooi werden twee terroristen gearresteerd die met zelfgemaakte bommen aanslagen hadden gepland op het WK.

Al Qaida had het in 2010 gemikt op het WK-duel tussen Denemarken en Nederland.
Al Qaida had het in 2010 gemikt op het WK-duel tussen Denemarken en Nederland.

In de aanloop naar het WK 2010 doken er alarmerende berichten op over een mogelijke aanslag door Al Qaida. Het Nederlands elftal en Denemarken waren het doelwit, aldus een in Irak gearresteerde terrorist die woest was over de in Denemarken gepubliceerde cartoons van de profeet Mohammed. Interpol signaleerde begin 2010 verhoogde activiteiten van Al Qaida in Zuid-Afrika.

Voor het laatste WK in Brazilië was de terrorismedreiging lager, maar werd wel gevreesd voor massale en gewelddadige protesten. De overheid betaalde liefst 650 miljoen euro om het toernooi te beveiligen. Dat was vijf keer zo veel als vier jaar eerder in Zuid-Afrika. Brazilië investeerde in 170 duizend agenten, soldaten en privé-beveiligers, een leger dat drie keer zo groot was als de Nederlandse krijgsmacht.

Militaire operaties
Ook tijdens EK's werden no fly-zones ingesteld rond stadions. Voetbaltoernooien werden zo militaire operaties. Net als de Olympische Spelen, waar in 2002 (Salt Lake City) nieuwe piketpalen werden geslagen met een investering van driehonderd miljoen dollar in onder meer metershoge hekken en scherpschutters langs de skipistes. Interpol vreesde in 2008 in Peking voor een aanslag, in 2012 in Londen was sprake van de zwaarste veiligheidsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Volgende week komt de UEFA met de autoriteiten en vertegenwoordigers van de tien speelsteden bijeen om de draaiboeken voor Euro 2016 door te nemen. Gedurende de EK-kwalificatiecampagne kreeg de UEFA al te maken met een merkwaardig veiligheidsincident. Bij Servië tegen Albanië verscheen ineens een drone boven het veld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.