'FIFA en clubs blij met miljoenenboete voor Matuzalem'

Het hoogste arbitrage-orgaan CAS (Court Arbitration for Sport) heeft de Braziliaanse voetballer Matuzalem (foto) veroordeeld tot het betalen van 11.858.934 euro aan zijn voormalige werkgever Shakhtar Donetsk. De Braziliaan besloot op 2 juli 2007 zijn contract, dat nog twee jaar doorliep, eenzijdig op te zeggen en tekende een nieuwe verbintenis bij het Spaanse Real Zaragoza. De Spanjaarden kwamen er tijdens de transferonderhandelingen niet uit met de club uit Oekraïne, die twaalf miljoen euro vroeg voor Matuzalem.

'FIFA en clubs blij met miljoenenboete voor Matuzalem'

De Braziliaan besloot dezelfde route af te leggen als Andrew Webster. De Schotse international verbrak in 2006 zijn contract bij Hearts, waar hij op de bank was beland, om te kunnen uitkomen voor Wigan Athletic in Engeland.

Neil Andrew Webster maakt daarbij slechts gebruik van de FIFA-regels. Volgens artikel 17 kunnen spelers een verbintenis na drie jaar eenzijdig opzeggen. Wanneer een voetballer ouder is dan 28 jaar, kan hij dat zelfs al doen na twee seizoenen. Er gelden wel enkele voorwaarden. 1) De speler moet zijn verbintenis opzeggen binnen vijftien dagen na zijn laatste duel van die jaargang. 2) Hij mag niet naar een club in dezelfde competitie. 3) Er moet een vergoeding worden betaald aan zijn vorige werkgever. Op 30 januari 2008 bepaalde het CAS dat Webster slechts 150 duizend euro diende te betalen aan Hearts, de restwaarde van zijn contract.

Matuzalem wilde hetzelfde doen. De Braziliaan tekende op 1 juli 2004 een vijfjarig contract bij Shakhtar en ging ervan uit voor de restwaarde - twee jaar salaris, ofwel 2.363.760 euro - weg te kunnen. Shakhtar eiste een bedrag van 25 miljoen euro, de hoogte van de afkoopsom die als clausule in het contract van Matuzalem was opgenomen. Toen beide partijen niet konden leven met de uitspraak van de FIFA Dispute Resolution Chamber (DRC), die de boete vaststelde op 6.800.000 euro moest het CAS uitspraak doen en oordeelde dat Matuzalem bijna twaalf miljoen euro moest betalen.

Het CAS baseerde dat bedrag op drie factoren. 1) De waarde van het verlies van Matuzalem voor Shakhtar. Het CAS ging daarbij uit van de afkoopsom die Lazio Roma en Real Zaragoza waren overeengekomen in 2008 als de Italianen de gehuurde speler zouden kopen. Daarnaast werd ook het gemiddelde van de twee jaar salaris bij Lazio en Zaragoza opgeteld. 2) Het salaris dat Shakhtar Donetsk niet meer hoefde uit te keren werd afgetrokken. 3) De speler kreeg een boete ter hoogte van zes maanden salaris, omdat hij als aanvoerder zijn ploeg slechts enkele weken voor het spelen van de voorronde van de Champions League in de steek had gelaten.

De clubs en de FIFA hebben de uitspraak van het CAS met gejuich ontvangen. Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de internationale spelersvakbond FIFPro, spreekt er schande van. 'Deze uitspraak van het CAS is vrijwel zeker in strijd met de Europese regelgeving voor vrij verkeer van werknemers. Bovendien vind ik het een merkwaardig toeval dat het CAS precies is uitgekomen op twaalf miljoen, het bedrag dat Shakhtar oorspronkelijk vroeg voor de speler', aldus Van Seggelen.

De vakbond vindt het een zaak die op zichzelf staat en bovendien dubieuze kanten kent. Wellicht heeft Van Seggelen gelijk, maar dat zal weinig uitmaken. Op dit moment zal er waarschijnlijk geen voetbalprof of FIFA-agent zijn die nog snel zijn contract zal verbreken. Niemand wil hetzelfde risico lopen als Matuzalem.

Taco van den Velde

Bekijk hier al onze video's