FIFA betaalde Ierse bond zwijggeld na handsbal Henry

Reacties

Bondsdirecteur John Delaney heeft toegegeven dat de Ierse bond (FAI) in 2009 een geldbedrag (naar verluidt vijf miljoen euro) heeft gekregen van de FIFA, om te voorkomen dat de FAI een rechtszaak zou aanspannen tegen de wereldvoetbalbond wegens de handsbal van Thierry Henry. Woensdag ontkende Delaney dat nog.

FIFA betaalde Ierse bond zwijggeld na handsbal Henry

Door de bal met zijn arm te beroeren (foto) zorgde Henry ervoor dat William Gallas het winnende doelpunt maakte in de play-offs tussen Frankrijk en Ierland voor de kwalificatiereeks van het WK 2010, tot grote woede van de Ieren. De FIFA was er als de kippen bij om de zaak in de doofpot te stoppen.

'We vonden dat we een zaak hadden tegen de FIFA', legde Delaney uit op het Ierse radiostation RTE. 'Niet alleen vanwege de handsbal van Henry, maar ook door het gedrag van Sepp Blatter. Hij stond ons uit te lachen. Toen ik hem met enkele krachttermen verteld heb hoe ik over hem dacht, kwam het al snel tot een regeling.'

Delaney wil het bedrag van vijf miljoen euro niet bevestigen. 'We hebben afgesproken dat de hoogte van het betaalde bedrag vertrouwelijk is. Maar het was een erg goede en legitieme deal voor de FAI', stelt de Ierse bondbestuurder. En daar had Blatter niet lang voor nodig. 'Ik sprak Blatter op een donderdag aan. Maandag was de regeling volledig ondertekend.'

Smeergeld
Het is de zoveelste onthulling over miljoenendeals binnen de wereldvoetbalbond. Uit de getuigeverklaring van Chuck Blazer die woensdag openbaar werd gemaakt werd duidelijk dat er rondom de toewijzing van de WK's 1998 en 2010 smeergeld is betaald. De verdachte WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) worden al langer onderzocht door de Zwitserse justitie en, zoals gisteren ook bekend werd, de FBI.

Bekijk hier al onze video's