FIFA beslist: zestien tickets voor Europa op WK 2026

Reacties

De top van de FIFA heeft donderdag een voorstel ingediend aangaande de verdeling voor de tickets voor het WK 2026, het toernooi met voor het eerst 48 landen. Europa krijgt zestien tickets volgens dit plan.

FIFA beslist: zestien tickets voor Europa op WK 2026

Aan het WK 2018 nemen veertien Europese landen deel, inclusief organisator Rusland. Afrika is met negen tickets (dat waren er vijf) de grote winnaar in de nieuwe verdeling. FIFA-voorzitter Gianni Infantino komt daarmee tegemoet aan de wens van Afrikaanse landen, die vorig jaar massaal op hem stemden.

Ook de CONCACAF-zone is spekkoper met liefst zes rechtstreekse tickets in plaats van de huidige drie. Opvallend is verder dat de Oceanische bond één rechtstreeks WK-ticket krijgt toebedeeld. Momenteel moet de winnaar van deze OFC-zone een intercontinentale play-off afwerken.

Het voorstel is ingediend door Infantino en de voorzitters van de zes confederaties. Het is de bedoeling dat het FIFA Council, het belangrijkste beslissingsorgaan van de wereldvoetbalbond, het plan in de tweede week van mei ratificeert.

Verdeling WK-tickets
2018 2026
Europa 14 16
Azië 4/5 8
Afrika 5 9
Oceanië 0/1 1
Noord- en Midden-Amerika 3/4 6
Zuid-Amerika 4/5 6

De 4/5 bij bijvoorbeeld Zuid-Amerika betekent vier of vijf deelnemers, afhankelijk van het resultaat in een intercontinentale play-off.

De FIFA heeft 46 van de 48 rechtstreekse WK-tickets, inclusief het organiserende land (of landen), ingetekend. De resterende twee plaatsbewijzen worden verdeeld in een minitoernooi met zes deelnemers, zonder een Europees land. Dit toernooi heeft plaats in het land van de WK-organisator en geldt als testevent voor de mondiale eindronde. Momenteel is die status voorbehouden aan de strijd om de Confederations Cup, een toernooi dat weleens onder druk kan komen te staan.

De 48 deelnemers aan het toernooi in 2026 zullen worden onderverdeeld in zestien poules van drie landen. De toptwee plaatst zich voor de knock-outfase. In een later stadium maakt de FIFA bekend wat de doorslag zal geven als twee of meer landen een gelijk aantal punten hebben.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.