FIFA beloont Di Canio met Fair Play prijs

Paolo Di Canio is door de FIFA beloond met de Fair Play prijs 2001. De aanvaller van West Ham United verdiende deze sportiviteits trofee door zijn actie in een duel met Everton, afgelopen seizoen.

FIFA beloont Di Canio met Fair Play prijs

De onderscheiding past eigenlijk niet op het cv van de Italiaanse speler, die een reputatie heeft van relschopper en lastpak. Mede daarom verbaasde hij vriend en vijand met zijn sportieve actie. Vlak voor tijd kreeg hij een grote kans om de winnende treffer te maken in de ontmoeting met Everton (1-1, 16 december 2000), maar omdat tegenstander-doelman Paul Gerrard zwaar geblesseerd leek, weigerde Di Canio de kans te benutten. Hij pakte de bal in zijn handen en wees de scheidsrechter op de kermende Gerrard.

'Ik zag dat de keeper zijn knie had verdraaid. Ik kon hem horen schreeuwen en begreep dat het menens was', verklaarde Di Canio zijn actie. ?Of ik zou hebben gescoord' Dat kun je nooit zeker zeggen. Maar zonder keeper en een leeg doel voor me, denk ik dat ik wel een goede kans zou hebben gemaakt.'

Voor de 33-jarige speler is de prijs een opsteker voor zijn bedenkelijke reputatie. Zo werd hij in 1998 nog voor elf duels geschorst omdat hij scheidsrechter Paul Alcock ruw omver had geduwd. 'Net zoals ik niet had verwacht om als psychopaat te worden afgeschilderd toen ik Alcock omverduwde, had ik ook niet verwacht dat ik zoveel lof zou krijgen voor de actie tegen Everton. Het leek mij gewoon juist om het te doen.'

De wereldvoetbalbond hudlgit op 17 december niet alleen Di Canio. Ook Sumiala Abdallah krijgt een onderscheiding. De Ghanese speler krijgt een Fair Play diploma omdat hij het leven redde van een tegenstander. Abdallah gaf zijn opponent mond-op-mond beademing nadat die speler buiten bewustzijn was geraakt.

Bekijk hier al onze video's