Feyenoord-voorbereiding in zes delen: De Kuip zal kraken

Reacties

Feyenoord-clubwatcher Iwan van Duren was vrijdag van de partij bij de persconferentie van de Rotterdammers in aanloop naar het thuisduel van zondag. Dan komt FC Utrecht op bezoek in De Kuip en hoopt de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de koppositie te behouden. Een voorbeschouwing in zes delen.

Feyenoord-voorbereiding in zes delen: De Kuip zal kraken

1. De ontsnapping…
...lijkt optisch teniet gedaan te worden. Breekt Feyenoord? Wordt uitgerekend aartsvijand Ajax kampioen? De imponerende achtervolging van de Amsterdammers zorgt in ieder geval voor een geweldig slot van de competitie.

Feyenoord oogde de afgelopen weken als die renner die de hele dag op kop heeft gereden en in de finale van de koers zijn achtervolger iedere kilometer dichterbij ziet komen. Ineens is Ajax favoriet bij het grote publiek als we de polls mogen geloven. Maar bijna is nog niet helemaal. Feyenoord heeft zoals het hele seizoen al de beste papieren. De dagkoersen worden dan ook ter kennisgeving aangenomen bij de koploper.

De kleine en ijzersterke kernformatie lijkt net op tijd weer het veld in te kunnen. Alles wijst er op dat Feyenoord nog wel genoeg reserves heeft om ook de finale de leiding te houden. Zelfs in het veel mindere vorig seizoen werden de vier duels die nog resten allemaal gewonnen. Nu stromen komende zondag met Terence Kongolo en Nicolai Jørgensen ook twee zeer belangrijke basisspelers weer in op cruciale posities in het elftal.

Dat zal nodig zijn ook. 'FC Utrecht speelt heel herkenbaar, moeilijk te bespelen', erkende Van Bronckhorst vrijdag. Heel Amsterdam hoopt op FC Utrecht komende zondag, de nummer vier van de ranglijst wordt geacht voor kortsluiting in De Kuip te kunnen zorgen. Gezien de tussenstanden in de poll op VI.nl denken onze lezers ook dat dit gaat gebeuren. Een grote meerderheid voorspelt immers puntenverlies van de koploper.

2. Het vertrouwen…
...is groot in Rotterdam. En dat zijn niet slechts woorden. Van Bronckhorst hoopt op de geblesseerde Rick Karsdorp (en de al het hele seizoen afwezige Sven van Beek) na eindelijk weer eens in zijn sterkste opstelling aan te kunnen treden. Kongolo, Karim El Ahmadi en Jørgensen keren normaal gesproken weer terug in de basis, waarmee de kampioensploeg weer bijna volledig is. Dat is waarschijnlijk slecht nieuws voor Dirk Kuijt. De laatste maanden is de beste formatie in de ogen van de trainer immers met Jens Toornstra en zonder Kuijt. De Katwijker moest ook in de vorige wedstrijd op de bank plaats nemen, maar zag in Zwolle goalgetter Jørgensen vlak voor de aftrap afhaken. Het moet raar lopen, wil Feyenoord niet met de volgende elf starten komende zondag.

3. De thuistopscorer…
...Toornstra dus en niet Kuijt. De voormalig ADO- en FC Utrecht-middenvelder is dit seizoen compleet on fire in De Kuip. Dat resulteerde in dertien treffers in vijftien thuiswedstrijden. Het is een krankzinnig gemiddelde. Je mag er intussen bijna vanuit gaan dat hij ook tegen FC Utrecht het net weer zal vinden. Doet hij dat niet dan is Jørgensen ook weer terug. De man die de afgelopen wedstrijden zo node werd gemist was al betrokken bij 31 treffers. Van Bronckhorst verstopt zich nooit achter blessures, maar de nummer 9 werd vooral in Zwolle node gemist.

4. Ajax is de beste…
...op het moment en dat maakt de afgelopen periode inderdaad diepe indruk. Heel Nederland lag in katzwijm na de inderdaad schitterende 2-0 overwinning op Schalke 04. Na Feyenoord (2-1), AZ (4-1), NEC (5-1) alweer de vierde op rij in april. 'Ik heb ook gekeken, dat is echt een hele prestatie', erkende de Feyenoord-trainer. Maar een competitie gaat niet over een paar maanden, over het hele seizoen was Feyenoord een punt en negen doelpunten beter. En hoe geweldig Ajax ook speelt, zelfs de grootste teams kunnen niet alles winnen. Iedereen wacht op de nekslag voor Feyenoord, maar ook de Bosz-brigade is kwetsbaar. Al was het maar vanwege het volle schema. Intussen had hij al voorzichtig even naar het speelschema van de Europa League gekeken. En ja, beide halve finale-duels – waar Ajax nu zo dichtbij is – vallen nog in de Nederlandse competitie. Op 4 en 11 mei om precies te zijn. Op papier heeft de Bosz-formatie nog een eitje thuis tegen Go Ahead Eagles en niet de allermoeilijkste slotwedstrijd in Tilburg. Maar juist in de laatste wedstrijden is het vaak onmogelijk de toto nog in te vullen.

5.  De Kuip…
...zal kraken. Reageren is de specialiteit van het huis. Laat staan voor een volle Kuip. Dan speelt Feyenoord niet met twaalf, maar zeker nu met dertien man. FC Utrecht boezemt ontzag in, maar het is geen Barcelona. Het verschil tussen Feyenoord thuis en uit is gigantisch. In de lawine van verhalen over angst onder de supporters en in alle geledingen van de club, werkte de spelersgroep de trainingen af alsof het kampioenschap slechts een formaliteit was. Scherp maar met erg veel lol. 'Onze kracht is dat we niet lang blijven hangen in tegenslag. De mentale weerbaarheid bij de spelers zit wel goed. Een mental coach invliegen? Nee, zo werkt het niet in voetbal. En ik denk dat wij mentaal heel sterk zijn. Het is niet nodig', aldus Van Bronckhorst.

6. Een ding is zeker…
...De Kuip zal zondag veel weg hebben van een open inrichting. Je zult maar Dennis Higler heten en moeten fluiten. Ook van hem en zijn assistenten wordt de beste wedstrijd uit hun leven verwacht. Iedere andere uitslag dan een overwinning zal voor kortsluiting zorgen bij veel Kuip-gangers. Dan mag achtervolger Ajax eindelijk echt een voet tussen de deur proberen te krijgen. Na afloop van het duel van Feyenoord, thuis tegen het zwakke Heerenveen erop en erover. En dan heeft Feyenoord het niet meer in eigen hand.

Maar daar wil niemand bij Feyenoord aan denken. Drie punten zondag betekent dat Feyenoord ook als koploper zal beginnen aan nu een nu al historische dag, waarop Feyenoord eerst in Arnhem aftrapt om daarna te kijken wat er met Ajax in Eindhoven gebeurt. Maar u weet het, zo ver vooruit wil niemand kijken binnen Feyenoord. 'Wij kijken alleen naar onszelf en alleen naar de volgende wedstrijd.' Het is heerlijk om de twee oude kemphanen weer in ere hersteld te zien. Ajax en Feyenoord die strijden om de titel, met PSV dat ook nog steeds niet geheel kansloos is. De Eredivisie is elektrisch.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.