Feyenoord-Ajax nog nooit zonder doelpunten

Reacties

● Feyenoord–Ajax werd 58 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Achttien keer wonnen de Rotterdammers, twintigmaal waren de Amsterdammers de sterkste (G20).

Feyenoord-Ajax nog nooit zonder doelpunten

● Van de laatste acht Eredivisie-wedstrijden in De Kuip tegen Ajax won Feyenoord er slechts één. Op 29 januari 2012 werd het 4-2, mede dankzij een hattrick van de Zweedse spits John Guidetti.

● De Eredivisie-zege van Feyenoord op Ajax in 2012 was de enige Rotterdamse overwinning in de laatste zestien Klassiekers (G5, V10).

● Van de 116 eerdere edities van De Klassieker in de Eredivisie (in Rotterdam en Amsterdam) eindigde er slechts één in 0-0 (Ajax-Feyenoord, 28 oktober 1978 in het toenmalige stadion De Meer).

● De ontmoeting van het seizoen 1960/61 in Rotterdam eindigde in 9-5, de meest doelpuntrijke wedstrijd in de geschiedenis van de Eredivisie.

● Het Feyenoord van trainer Fred Rutten wist de laatste vier Eredivisie-duels niet te winnen, iets wat de Rotterdammers onder zijn voorganger Ronald Koeman nooit overkwam.

● Alleen Heracles Almelo (drie) maakte in de eerste vijf speelronden minder doelpunten dan Feyenoord (vier); anderzijds kreeg alleen SC Heerenveen (vier) minder treffers tegen dan de Rotterdammers (vijf).

● Ajax haalde slechts veertien van de 27 mogelijke punten uit zijn laatste negen uitwedstrijden in de Eredivisie.

● Kenneth Vermeer (103 Eredivisie-duels voor Ajax) is de negende speler in de historie die direct de overstap van Ajax naar Feyenoord maakte. De laatste die de doelman voorging was de Griekse spits Angelos Charisteas in 2006.

● Ajax is de enige ploeg die dit seizoen nog geen competitiedoelpunt tegen kreeg in de eerste helft.

● Daarentegen kreeg in de eerste vijf speelronden alleen Vitesse (negen) meer goals tegen na rust dan Ajax (acht).

● Feyenoord schiet nog niet met scherp tot nu toe, getuige de vier treffers op tachtig doelpogingen (vijf procent).

● Vorig seizoen opende Feyenoord drie keer de score tegen Ajax. Maar elke keer verloren de Rotterdammers alsnog: 2-1 , 3-1 (KNVB-beker) en 1-2.

● Ajax-aanvoerder Niklas Moisander verloor in elf Eredivisie-wedstrijden tegen Feyenoord nog nooit (W8, G3). Hij speelde ook namens AZ tegen de Rotterdammers.

● Bij verlies in De Kuip evenaart Ajax zijn aantal competitienederlagen van het gehele vorige seizoen (drie).

● Ajax scoort al 22 Klassiekers op rij in De Kuip in competitieverband. De laatste keer dat de Feyenoord-defensie in de Eredivisie de nul hield tegen de Amsterdammers op eigen bodem was op 17 november 1991 (2-0 via goals van Marian Damaschin en uitblinker Gaston Taument).

● Nog opmerkelijker is dat de Rotterdammers al 46 duels (uit en thuis) tegen Ajax geen clean sheet hielden in de competitie.

● Feyenoord scoort al 27 thuisduels op rij minimaal één keer. Dat is de langstlopende reeks van de gehele Eredivisie.

● Frank de Boer won als coach in de Eredivisie nog nooit van Fred Rutten (G2, V2). Laatstgenoemde trainde ook PSV en FC Twente.

● Lasse Schöne is net als vorig seizoen de meest waardevolle speler van Ajax met drie goals en drie assists. De Deen moet De Klassieker deze keer aan zich voorbij laten gaan wegens een liesblessure.

Bron: Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.