Feyenoord zoekt trainer: vier outside the box-kandidaten

Reacties

In Feyenoords zoektocht naar een opvolger van Fred Rutten passeren de gebruikelijke namen de revue. Maar welke mogelijkheden liggen er nog meer? VI.nl geeft een aantal outside the box-voorzetjes. Vind jij dat de Rotterdammers buiten de gebaande paden moet zoeken? Login met je VI-account en praat mee!

Feyenoord zoekt trainer: vier outside the box-kandidaten
In VI nummer 10, die vanaf morgen in de winkels ligt en je nu al online kunt bestellen, lees je een uitgebreid verhaal over de ontwikkelingen bij Feyenoord. De Rotterdammers worstelen met de opvolging van Fred Rutten. Zijn de assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst al klaar voor het grote werk? Klik hier om VI nummer 10 te bestellen.
Henrik Larsson

De voormalige spits van onder meer Feyenoord geldt als een van de meest talentvolle trainers van Scandinavië. De 43-jarige Zweed is sinds eind vorig jaar coach van zijn vroegere club Helsingborgs IF, waarmee hij zich nu voorbereidt op zijn eerste seizoen, dat in het voorjaar van start gaat. Larsson verdiende zijn overstap naar de Zweedse topclub met zijn werk bij Falkenbergs FF. Hij wist die kleine ploeg afgelopen seizoen tegen alle verwachtingen in in de hoogste divisie te houden. Larsson is dus iemand die het gewend is met relatief bescheiden middelen te presteren.

Systeem
Als Feyenoord voor Larsson kiest, zou dat een flinke cultuuromslag teweegbrengen. De coach, die zijn hoogtijdagen als speler kende bij Celtic, is namelijk aanhanger van typisch Brits voetbal. Hij gebruikte bij zijn voormalige clubs vooral een 4-4-2-systeem.

Ervaring: Landskrona (2010-12), Falkenbergs FF (2014), Helsingborgs IF (2014-heden)
Erelijst: -
Contract: tot 2017

Peter Maes

De trainer van KSC Lokeren was afgelopen zomer al in beeld bij Feyenoord, dat toen voor Fred Rutten koos. Net als Rutten is Maes een coach die jonge spelers de kans durft te geven. Onder zijn hoede braken in Lokeren diverse talenten door die de club forse winsten opleverden, zoals Laurens De Bock (Club Brugge) en Alexander Scholz (Standard Luik). De volgende parel aan wie Lokeren veel gaat verdienen is Hans Vanaken, die onder Maes is uitgegroeid tot een van de beste middenvelders van België. Maes is dus een coach die voetballers beter kan maken.

Systeem
Met een keuze voor Maes zou Feyenoord verder kunnen op de door Rutten ingezette koers. De voormalige doelman van onder meer Anderlecht en Standard Luik gebruikt vrijwel altijd een 4-3-3-systeem met de punt naar voren op het middenveld. Overigens is Maes geen man van een zachtaardige aanpak; discipline staat onder hem hoog in het vaandel.

Ervaring: KV Mechelen (2006-10), Lokeren (2010-heden)
Erelijst: tweevoudig bekerwinnaar met Lokeren
Contract: tot 2017 met vertrekclausule

Henning Berg

Met Legia Warschau werd Henning Berg vorige week door Ajax uitgeschakeld in de zestiende finale van de Europa League. Rond de duels met de Amsterdammers liet de voormalige Noorse international zich lovend uit over de Nederlandse manier van voetballen en opleiden. Berg is niet bang jonge spelers voor de leeuwen te gooien. Het pas zeventienjarige supertalent Krystian Bielik brak onder zijn hoede door en maakte in januari een miljoenentransfer naar Arsenal. Wel valt Berg in belangrijke duels vaak terug op een basis van dertigers en ervaren twintigers. Zijn razendsnelle ontslag bij Blackburn Rovers, dat hem in 2012 binnen twee maanden wegstuurde, is een vlek op zijn cv.

Syteem
Hoewel hij de Hollandse School aanhangt, is Berg vooral een resultaattrainer. Mooi als het kan, lelijk als het moet, luidt zijn motto. Berg laat Legia meestal voetballen in een 4-2-3-1-systeem, maar als het lastig wordt, schroomt de oud-verdediger van onder meer Blackburn Rovers en Manchester United niet met vijf verdedigers te gaan voetballen.

Ervaring: Lyn (2005-08), Lillestrøm SK (2009-11), Blackburn Rovers (2012), Legia Warschau (heden)
Erelijst: Pools landskampioenschap (2014)
Contract: tot 2018

Jos Luhukay

Als trainer die al zeventien jaar werkzaam is in Duitsland, wordt Jos Luhukay bijna niet meer als Nederlander gezien. De 51-jarige Venlonaar zit sinds kort zonder club, na zijn ontslag bij Hertha BSC. De Berlijnse ploeg was alweer zijn zesde Duitse werkgever. Luhukay toonde diverse malen aan dat hij kleine clubs boven zichzelf uit kan laten stijgen. Vooral bij SC Paderborn en FC Augsburg maakte hij op die manier indruk.

Systeem
Luhukay is een pragmaticus en gebruikte bij zijn vorige clubs verschillende tactieken. Hij past zijn systeem aan op de kwaliteiten van zijn spelers. Bij Hertha gebruikte hij meestal een 4-5-1- of 4-2-3-1-tactiek, waarbij de nadruk lag op de omschakeling.

Ervaring: Straelen (1998-00), KFC Uerdingen (2000-02), SC Paderborn (2005-06), Borussia Mönchengladbach (2007-08), FC Augsburg (2009-12), Hertha BSC (2012-15)
Erelijst: kampioen Tweede Bundesliga met Hertha BSC (2013) en Borussia Mönchengladbach (2008)
Contract: geen

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.