Feyenoord zet tegen FC Utrecht reuzenstap naar de titel

Feyenoord heeft zondag een gigantische stap gezet naar de eerste landstitel sinds 1999. In eigen huis won de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met 2-0 van FC Utrecht en heeft met nog drie duels te gaan een voorsprong van vier punten op Ajax, dat later vandaag speelt tegen SC Heerenveen en volgende week zondag PSV treft.

Feyenoord speelt dit seizoen nog uit tegen Vitesse en Excelsior en neemt het op de laatste speeldag in eigen huis op tegen Heracles Almelo. De wedstrijd tegen Utrecht werd door velen dan ook gezien als lastigste wedstrijd in het resterende programma van de koploper. Gemakkelijk ging het Feyenooord - waar Nicolai Jørgensen, Karim El Ahmadi en Terence Kongolo na lichte blessures gewoon inzetbaar waren - ook zeker niet af, maar gewonnen werd er wel.

FC Utrecht keek aanvankelijk de kat uit de boom in de bomvolle Kuip en liet het initiatief aan Feyenoord, terwijl het zelf wachtte op ruimte in de omschakeling. Die tactiek zorgde er vooral voor dat de Rotterdammers veel gevaar konden stichten. Eljero Elia, Jens Toornstra en Jørgensen kregen goede schietkansen, maar troffen geen doel. Met name Toornstra was dicht bij de 1-0, maar een doelpunt werd voorkomen door Willem Janssen, die het schot blokte.

Toch was het Utrecht dat het dichtst bij de openingstreffer was. Na ruim een half uur sprintte Gyrano Kerk de Feyenoord-defensie eruit en zat doelman Brad Jones mis, maar de spits schoot de bal op de paal. Niet veel later kreeg ook Nacer Barazite een grote kans. Bart Nieuwkoop voorkwam een treffer door diens volley te blokken. Omdat keeper David Jensen aan de andere kant goed optrad bij schoten van Toornstra en Tonny Vilhena, bleef het voor rust bij 0-0.

Dat was in de tweede helft al snel anders. In de 48ste minuut werd een lange bal van achteruit met het hoofd verlengd door Jørgensen tot bij Toornstra, die de bal ineens uit de lucht nam en Jensen kansloos liet: 1-0. Het doelpunt bracht rust bij Feyenoord, dat tot de goal bij vlagen gespannen oogde en veel balverlies leed.

Jens Toornstra besliste de wedstrijd door de bal ineens uit de lucht te nemen en met veel gevoel over doelman David Jensen heen te werken. Zijn veertiende goal in De Kuip dit seizoen

Utrecht slaagde er na de openingstreffer nauwelijks nog in om het Feyenoord lastig te maken. Ook met invaller Zakaria Labyad was het de thuisploeg die de beste kansen bleef krijgen. Rechtsback Giovanni Troupée werd enkele keren kinderlijk eenvoudig gepasseerd door Elia, maar het ontbrak bij de aanvaller steeds aan de juiste eindpass.

Uiteindelijk was het toch Elia die de wedstrijd op slot gooide. Tien minuten voor tijd krulde de linksbuiten de bal prachtig in de bovenhoek: 2-0. Feyenoord heeft door de zege behalve vier punten ook dertien doelpunten voorsprong op Ajax, dat om 16.45 uur aftrapt tegen SC Heerenveen. FC Utrecht blijft vierde in de Eredivisie en heeft vijf punten meer dan nummer vijf Vitesse.