Feyenoord wint heerlijke klassieker

Feyenoord moest er lang op wachten. Maar na veertien jaar won de Rotterdamse ploeg in Amsterdam van de aartsrivaal Ajax. Coach Bert van Marwijk (foto) stelde David Connolly op in zijn basis en de Ier groeide uit tot man van de wedstrijd.

Bert van Marwijk had verschillende aanpassingen doorgevoerd. Het zwaartepunt was door de Feyenoord-trainer verlegd naar de verdediging. Met Jan de Visser op de linkerflank in plaats van Leonardo, die zijn trainer op de training niet had kunnen overtuigen, was duidelijk met welke intenties Feyenoord naar Amsterdam was gekomen. De Rotterdamse ploeg wilde in eerste instantie een nieuwe nederlaag voorkomen. Een overwinning moest worden bezegeld door succesvolle counters.

Het beoogde speelplan kwam snel uit. Nadat Cristian Chivu op de lat had gekopt, leverde een sterke counter van Feyenoord succes op. Bonaventure Kalou zette met een knappe steekbal David Connolly vrij voor Fred Grim. De Ierse international faalde niet (0-1). Feyenoord kon echter niet lang genieten van de succesvolle opening. Binnen tien minuten keken de Rotterdammers zelfs tegen een achterstand aan. Shota Arveladze was tweemaal scherprechter. De Georgische spits tekende na een goede steekbal voor de gelijkmaker, vier minuten later passeerde hij keeper Jurek Dudek van afstand.

In de tweede helft kreeg Feyenoord een ander, maar herkenbaarder gezicht. Met het inbrengen van Leonardo voor De Visser kreeg de Rotterdamse aanval weer het bekende gezicht. Het betaalde zich uit. Ajax bleef weliswaar het spelbeeld bepalen, maar Feyenoord toonde zich dreigender. Daarmee werd de achilleshiel van de Amsterdamse ploeg blootgelegd. Een kwartier in de tweede helft profiteerden de Rotterdammers van de alles behalve solide defensie van Ajax. David Connolly, die op het randje van buitenspel mocht doorgaan, bereikte Leonardo. Omdat Yakubu te veel oog had gehad voor de bal kon de Braziliaan bij de tweede paal vrij inschieten. Connolly bracht zes minuten later Feyenoord aan de leiding. In de jacht op de gelijkmaker werd de verdediging door Ajax veronachtzaamd. Tomasson profiteerde ten volle. De Deen ging alleen met Leonardo en Emerton op Grim af, nadat Yakubu als laatste Ajacied niet afdoende had ingegrepen bij een actie van Leonardo.

In de slotfase bracht Shota Arveladze weer spanning in de klassieker. Rafael van der Vaart, ingebracht voor Cristian Chivu, was twee keer dichtbij 4-4. Op randje van buitenspel schoot het talent over, kort daarop werd hij bestraft met een gele kaart wegens een schwalbe. Van der Vaart dook te nadrukkelijk na de late sliding van Jean-Paul van Gastel. Na veertien jaar boekte Feyenoord daarmee weer een overwinning in Amsterdam, die de Rotterdamse ploeg lucht geeft na de slechte reeks.