Feyenoord weer koploper na broodnodige zege op PEC

Feyenoord is ook na dertien speelrondes nog koploper in de Eredivisie. Groots was het spel van de Rotterdammers tegen PEC Zwolle niet, maar vrij eenvoudig werden de bezoekers met 3-0 aan de kant gezet. Een broodnodige zege, na drie competitiewedstrijden op rij zonder driepunter.

Feyenoord had weinig moeite met PEC Zwolle. Toch slaagden de Rotterdammers er lang niet in om gevaarlijk te worden. Pas na 25 minuten zorgde Feyenoord voor het eerste gevaar en volgden direct een aantal opwindende minuten. Eerst promoveerde Zwolle-doelman Mickey van der Hart een vlammend schot van Dirk Kuijt tot hoekschop. Uit de hoekschop die volgde, claimde Feyenoord een strafschop. En met een geldige reden. Zwolle-verdediger Ted van de Pavert ging duidelijk met zijn hand naar de bal, maar scheidsrechter Dennis Higler gaf de Rotterdammers geen gelijk.

Doellijn
Wél leverde de ingreep van Van de Pavert Feyenoord opnieuw een hoekschop op. Weer met gevaar tot gevolg. Nicolai Jørgensen kopte kiezelhard in en passeerde Van der Hart, maar de doelman werd gered door Wout Brama. De bal passeerde de doellijn net niet volledig voordat Brama het gevaar onschadelijk kon maken.

Zeven minuten voor rust kwam Feyenoord toch op voorsprong. Jens Toornstra zette vanaf rechts voor, waarna Kuijt slim naar de eerste paal sprintte en raak kopte in de verre hoek: 1-0.

Dirk Kuijt juicht nadat hij Feyenoord in de 38ste minuut op voorsprong heeft gezet tegen PEC Zwolle. Uit een voorzet van Jens Toornstra (links in omhelzing met Nicolai Jørgensen) kopte de aanvoerder van Feyenoord raak.

Ook in de tweede helft waren de beste kansen voor Feyenoord, al sprong de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst slordig om met de mogelijkheden die werden geschapen. Zo kopte Jørgensen al snel van dichtbij mis. Zwolle stelde daar weinig tegenover. De equipe van trainer Ron Jans begon het duel met vijf verdedigers en kroop maar mondjesmaat uit zijn schulp. Een zo'n aanval leidde na een uur bijna tot de gelijkmaker, maar een poging van Bram van Polen verdween langs het doel van Brad Jones. De doelman van Feyenoord ontbrak nog tijdens het duel met Go Ahead Eagles van 6 november (1-0 verlies) vanwege een bovenbeenblessure, maar was nu weer fit.

El Ahmadi
Ook Karim El Ahmadi keerde terug in de basis, nadat hij last had van een voetblessure. De 31-jarige middenvelder besliste twintig minuten voor tijd het duel. Met een bekeken afstandsschot verschalkte hij Van der Hart: 2-0. Het was voor El Ahmadi alweer zijn vierde competitietreffer. Toornstra zette de einstand op het bord. Een vlammend schot betekende een kwartier voor tijd de 3-0.

Naast de terugkeer van Jones en El Ahmadi keerde ook Tonny Vilhena terug in de basis van Feyenoord. De middenvelde ontbrak de voorbije weken vanwege het overlijden van zijn moeder en werd op een warm welkom getrakteerd voor het duel begon.

En zo is Feyenoord ook nog na dertien speelrondes nog de koploper van de Eredivisie. De Rotterdammers hebben 32 punten, twee meer dan Ajax. Voor Feyenoord was het de eerste zege in de competitie sinds 16 oktober, toen NEC in Nijmegen met 1-2 werd verslagen. Daarna behaalde de ploeg in drie competitiewedstrijd maar twee punten. Feyenoord gaat donderdag op bezoek bij Manchester United in het kader van de Europa League (aftrap 21.05 uur).

Zwolle, dat in de laatste vijf duels elf punten behaalde, staat na deze speelronde veertiende met dertien punten. Het gat met nummer acht Vitesse is drie punten, net als de voorsprong op hekkensluiter Roda JC Kerkrade.