Feyenoord walst over FC Twente heen

Feyenoord heeft optimaal geprofiteerd van de halve misstap van PSV. In de eigen Kuip liet de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst weinig heel van FC Twente, dat met de 5-0 nederlaag nog goed wegkwam.

Van Bronckhorst voerde één wijziging door in zijn basisformatie. Tonny Vilhena, twee weken geleden tegen Ajax (1-1) nog basisspeler, werd vervangen door Simon Gustafson. Dat bleek een gouden zet, want al na zeven minuten opende de Zweed de score. Eljero Elia trok vanaf de linkerkant naar binnen en speelde direct door naar Gustafson, die met binnenkant-rechts fraai afrondde. Het was zijn eerste treffer in De Kuip.

In de 26ste minuut was het opnieuw raak en weer was Gustafson de doelpuntenmaker. Deze keer schoot hij simpel binnen nadat FC Twente-doelman Joël Drommel de bal na een schot van Michiel Kramer voor zijn voeten had gewerkt (foto midden). Feyenoord was heer en meester en kon het zichzelf aanrekenen dat het halverwege pas twee keer had gescoord. Bij de start van de tweede helft sprong de thuisclub echter veel beter met de kansen om.

Binnen een minuut na de hervatting kopte Michiel Kramer binnen uit een afgemeten voorzet van Dirk Kuijt. Ook voor de spits was het zijn eerste doelpunt in De Kuip. Vijf minuten na rust stond het al 4-0, opnieuw na een aanval over de uitstekend functionerende rechterflank. Karim El Ahmadi scoorde van dichtbij op aangeven van Rick Karsdorp. Er leek een monsterzege aan te komen. Maar de grootste overwinning van Feyenoord in de Eredivisie op FC Twente (6-0 in 1968) werd net niet gehaald.

Invaller Bilal Basaçikoglu was met een kopbal tegen de paal al dicht bij de vijfde treffer van de Rotterdammers geweest, maar in de extra tijd was het alsnog raak voor de vleugelaanvaller. FC Twente speelde op dat moment al met tien man, aangezien invaller Tim Hölscher binnen een minuut de rode kaart kreeg wegens een tackle op de wederom opstomende Karsdorp. De snelle uitsluiting van Hölscher - een nogal zware straf van scheidsrechter Richard Liesveld - was nog geen record in de Eredivisie. Dat blijft op naam van de Braziliaan Márcio Santos, die in december 1996 als wisselspeler van Ajax tegen PSV al na negentien seconden naar de kleedkamer werd gestuurd.

Het werd dus uiteindelijk 5-0 in Rotterdam-Zuid, waardoor Feyenoord nu 29 punten heeft na dertien duels. Daardoor neemt het de tweede plaats in de Eredvisie over van PSV, dat zaterdag bij Willem II niet verder kwam dan 2-2. Koploper Ajax heeft drie punten meer. FC Twente blijft met slechts negen punten vijftiende.