Feyenoord wacht zwaar examen na Europese domper

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Koploper Feyenoord wacht een op papier lastig uitduel met AZ.

Feyenoord wacht zwaar examen na Europese domper

h

Speelronde: 16
Aftrap: zondag 11 december, 14.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

• Hoewel AZ maar twee van de eerste vijftien wedstrijden verloor, stond de ploeg 'slechts' vijfde voorafgaand aan dit weekeinde. Dat komt voornamelijk door het grote aantal gelijke spelen: zeven stuks. Feyenoord ving dit voetbalweekeinde aan op de eerste plaats.

• AZ rekende in het verleden tien keer voor eigen publiek af met Feyenoord, dat op zijn beurt veertien keer zegevierde. Veertien keer bleef een winnaar uit in Alkmaar.

• Beide clubs leven met een heel ander gevoel toe naar de confrontatie in Alkmaar. AZ zette donderdag Zenit Sint-Petersburg met 3-2 opzij en plaatste zich daarmee voor de zestiende finale van de Europa League. Voor Feyenoord viel het doek in datzelfde toernooi door een 0-1 nederlaag tegen Fenerbahçe.

• Afgelopen seizoen triomfeerde AZ voor eigen publiek met 4-2 tegen Feyenoord. Vincent Janssen nam die middag een hattrick voor zijn rekening. De verliesbeurt maakte deel uit van de reeks van zeven nederlagen die Feyenoord vorig seizoen in de wintermaanden leed.

• AZ trof in zijn laatste twaalf thuiswedstrijden in de Eredivisie telkens minimaal tweemaal doel. Als de Alkmaarders dit ook voor elkaar krijgen tegen Feyenoord verbeteren ze een clubrecord uit 1981, het jaar dat AZ kampioen werd.

Dit seizoen slaat Feyenoord vaak relatief laat toe.
Dit seizoen slaat Feyenoord vaak relatief laat toe.

• Bij AZ zijn dit Eredivisie-seizoen al zestien verschillende spelers rechtstreeks betrokken geweest bij een doelpunt. Daarmee bedoelen we een assist of een goal. Op deze lijst staat Feyenoord tweede met vijftien verschillende selectieleden die een directe bijdrage leverden aan een treffer.

• Bij wedstrijden van Feyenoord zit het venijn vaak in de staart. De formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst scoorde dit Eredivisie-seizoen al vijftien keer in het laatste kwartier, één keer vaker dan in de volledige vorige jaargang.

• Van Bronckhorst staat momenteel op een winstpercentage van 61. De laatste Feyenoord-coach met een beter cijfer was Hans Dorjee in de jaargang 1991/92.

• Dirk Kuijt speelt niet graag in Alkmaar. De Katwijker verloor liefst zeven uitduels met AZ. Alleen op bezoek bij Ajax en PSV ging hij net zo vaak onderuit.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.