Feyenoord wacht 'finale' tegen Fenerbahçe na pak slaag

Reacties

Feyenoord is er niet in geslaagd opnieuw te stunten tegen Manchester United. De Eredivisie-koploper ging donderdag met 4-0 onderuit op Old Trafford en wacht daardoor over twee weken een 'finale' tegen Fenerbahçe bij de afsluitende speelronde in de Europa League-poule.

Feyenoord wacht 'finale' tegen Fenerbahçe na pak slaag

Door de blessure van Terence Kongolo en de schorsing van Eric Botteghin moest Giovanni van Bronckhorst improviseren in zijn defensie. De Feyenoord-coach besloot Wessel Dammers voor de leeuwen te gooien. De verdediger, die afgelopen seizoen werd verhuurd aan SC Cambuur, beleefde zijn basisdebuut op Old Trafford. Op het middenveld loste Renato Tapia de geblesseerde Karim El Ahmadi af.

Bij United, dat in De Kuip met 1-0 verloor van Feyenoord, ruimde José Mourinho een basisplaats in voor zijn belangrijkste zomeraanwinsten Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba én Henrikh Mkhitaryan. Laatstgenoemde kwam tot nu toe nauwelijks aan de bak, omdat Mourinho vindt dat de Armeniër moet wennen aan de intensiteit van de Premier League. Vooral Pogba onderscheidde zich met enkele acties in de beginfase, zonder extreem gevaarlijk te worden. Michael Carrick bracht de Feyenoord-defensie wel aan het wankelen, maar zijn inzet werd ternauwernood gekeerd door Brad Jones.

Voor zover er al sprake was van plankenkoorts had Feyenoord die na 25 minuten wel van zich afgespeeld. De Rotterdammers kregen zelfs een uitgelezen kans om de score te openen. Rick Karsdorp, die sterk speelde, dwong Sergio Romero tot een redding en ook de rebound van Dirk Kuijt was een prooi voor de Argentijnse vervanger van David de Gea. United zette daarna aan voor een tweede offensief en die aanvalsdrang sorteerde tien minuten voor rust effect. Wayne Rooney stiftte de bal over Jones nadat hij was weggestuurd door Ibrahimovic. Aan de treffer zat wel een luchtje: Rooney stond randje buitenspel en bovendien leek hij Tapia weg te duwen voordat hij werd aangespeeld. Met zijn 39ste Europese doelpunt voor United kroonde Rooney zich tot Europees topscorer aller tijden van The Red Devils, een status die hij tot donderdag deelde met Ruud van Nistelrooy.

Wayne Rooney staat nu op 39 Europese doelpunten namens Manchester United, eentje meer dan Ruud van Nistelrooy.
Wayne Rooney staat nu op 39 Europese doelpunten namens Manchester United, eentje meer dan Ruud van Nistelrooy.

Na de hervatting werd Feyenoord meteen onder druk gezet door United, waar vooral Mata en Mkhitaryan opvielen met individuele acties. De Spanjaard probeerde Jones te verrassen met een lob en slaagde bijna in zijn opzet. Het bleek uitstel van executie. Een razendsnelle United-aanval, met Mata als eindstation op aangeven van Rooney, beroofde de bezoekers in de zeventigste minuut van alle illusies. Niet veel later werd het zelfs 3-0 doordat een harde voorzet van Ibrahimovic via de voet van Jones achter de lijn belandde.

Op dat moment was Kuijt al naar de kant gehaald door Van Bronckhorst. Het inbrengen van Steven Berghuis en later Michiel Kramer voor Nicolai Jørgensen zette weinig zoden aan de dijk. Memphis Depay viel nog in bij de thuisploeg, waar Daley Blind de hele wedstrijd speelde. Diep in blessuretijd maakte Jesse Lingard er zelfs 4-0 van door de bal beheerst in de hoek te plaatsen.

Bij een zege op United had Feyenoord zich al geschaard onder de laatste 32 in de Europa League. Nu zakten de Rotterdammers naar de derde plaats in Groep A en moeten ze over twee weken in elk geval winnen van Fenerbahçe om kans te maken op een Europees vervolg. De Turkse topclub rekende eerder op de dag af met Zorya Luhansk: 2-0. United stuit over twee weken op de Oekraïense club in de wetenschap dat een gelijkspel voldoende is om door te gaan.

Stand Groep A
Fenerbahçe 5-10 (+1)
Manchester United 5-9 (+6)
Feyenoord 5-7 (-3)
Zorya Luhansk 5-2 (-4)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.