Feyenoord volgt slechte voorbeeld van PSV en Ajax

Het 1-1 gelijkspel bij FC Groningen was een teleurstelling voor Feyenoord, ook al speelden de Rotterdammers meer dan een half uur met een man minder.

De resultaten van PSV (1-1 tegen Roda JC) en Ajax (1-0 verlies bij FC Utrecht) boden Feyenoord een aangenaam perspectief voor de zestiende speelronde. Maar de Rotterdammers deden niet onder voor de grootste concurrenten, want ook zij morsten punten.

Feyenoord gaf bij FC Groningen vanaf de aftrap niet thuis. De contouren van een teleurstelling tekenden zich af in de eerste 45 minuten in Euroborg. De Rotterdamse gasten mochten van geluk spreken dat de schade tot de rust beperkt bleef tot een doelpunt van Michael de Leeuw. De spits was in de 25ste minuut attent geweest nadat Hedwiges Maduro van Karim El Ahmadi de vrijheid had gekregen om met een kopbal de paal te raken.

De rust leek Feyenoord goed te hebben gedaan. Met meer elan begon de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst aan de tweede helft, waarin ook snel al de gezochte gelijkmaker viel. Een voorzet van Jens Toornstra belandde bij Dirk Kuijt, die zijn inzet via Groningen-verdediger Hans Hateboer in het doel zag gaan.

De vijftigste treffer van Michael de Leeuw in dienst van FC Groningen in de maak.

Maar in plaats van een doorbrekend zonnetje pakten niet lang na de gelijkmaker de donkere wolken samen boven Feyenoord. Jan-Arie van der Heijden hield de doorgebroken Jesper Drost vast en moest die actie bekopen met een rode kaart.

Van Bronckhorst slachtofferde spits Michiel Kramer om met Miquel Nelom de defensie weer op sterkte te brengen. De trainer zag dat zijn ploeg ook in offensief opzicht z'n mannetje stond. Eljero Elia, Kuijt en Tonny Vilhena zorgden voor de dreiging en de kansen voor de tien man van Feyenoord.

Doelman Kenneth Vermeer werd aan de andere kant enkele keren op de proef gesteld, maar FC Groningen kon de numerieke meerderheid niet omzetten in een overwicht. Trainer Erwin van de Looi voelde zich wel tekort gedaan toen scheidsrechter Pol van Boekel geen hands van Nelom had geconstateerd.

Door het resultaat in de Euroborg verkleinde Feyenoord de achterstand op koploper Ajax tot twee punten. FC Groningen blijft dankzij het gelijkspel vijfde in de Eredivisie.