Feyenoord vernedert Groningen in de grote Elia-show

Feyenoord is ijzersterk aan het Eredivisie-seizoen begonnen met overtuigende zege op FC Groningen. Met dank aan uitblinker Eljero Elia werd met 0-5 gewonnen.

Feyenoord versterkte zich eerder deze week met aanvaller Steven Berghuis, maar ook met de huurling nog op de bank imponeerden de Rotterdammers in aanvallend opzicht al. Met name via de flanken. Rechtsbuiten Jens Toornstra werd al in de derde minuut vrij gespeeld en gaf gevaarlijk voor richting Eljero Elia. Hans Hateboer was bij de les en voorkwam dat de buitenspeler van dichtbij voor de openingstreffer kon tekenen.

Hateboer was in de 36ste minuut te laat toen Toornstra vanaf rechts direct voorgaf op Elia. De buitenspeler aarzelde niet en knalde de tweede Rotterdamse treffer van de middag binnen. In de negentiende minuut had Tonny Vilhena Feyenoord al op voorsprong gezet. Doelman Sergio Padt had nog een antwoord op een poging van Elia, maar in de rebound was het alsnog raak via Vilhena. Aan de andere kant had de debuterende Brad Jones het een stuk rustiger. De Feyenoord-doelman redde wel knap op een afstandsschot van Jesper Drost. De aanvallende middenvelder van de Groningers kreeg vroeg in de tweede helft van dichtbij de kans Jones te verschalken, maar schoot naast.

Elia had zijn vizier wel op scherp staan. Sterker nog, hij stal de show. Zijn tweede treffer van de middag was daarbij het hoogtepunt. Na een combinatie met spits Nicolai Jørgensen krulde Elia de bal zonder aan te nemen in de rechterbovenhoek. Padt stond aan de grond genageld en kon zo ook niet voorkomen dat Feyenoord met een 0-3 voorsprong ging rusten. De schade liep voor de thuisploeg verder op toen de bal na een schot van Tonny Vilhena voor de voeten viel van uitblinker Elia, die zijn hattrick voltooide door overtuigend raak te schieten.

Pas toen de vinger van Elia, die een enorme kans op zijn vierde goal liet liggen, uit de kom raakte en de aanvaller zo noodgedwongen naar de kant moest, ging de storm liggen. Feyenoord consolideerde zijn voorsprong en trainer Giovanni van Bronckhorst gunde Berghuis een invalbeurt. Groningen kon het debuut van trainer Ernest Faber ook niet een beetje kleur geven met een eretreffer.

Jørgensen gaf zijn eerste competitieoptreden voor zijn nieuwe club wel nog extra glans. De Deen bepaalde de eindstand op 0-5 met een geplaatst schot. Ondanks het feit dat Feyenoord kansen liet liggen op een nog ruimere zege, mogen de Rotterdammers zich in ieder geval voor even koploper noemen in de Eredivisie.