Feyenoord vermorzelt Sparta op weg naar Europese 'finale'

Met speels gemak heeft Feyenoord de Rotterdamse derby tegen Sparta gewonnen. De koploper uit Zuid kende in de Eredivisie geen enkel probleem met de bezoekers uit West. Met 6-1 kwam Sparta nog goed weg. Feyenoord gaat zo met een goed gevoel richting het Europese duel met Fenerbahçe van donderdag.

De Rotterdamse derby was geen minuut een gelijkwaardig gevecht. Al vanaf het eerste fluitsignaal liet Feyenoord er geen gras over groeien. Eljero Elia stormde naar voren en werd door Mart Dijkstra naar de grond gewerkt. De Spartaan moest die overtreding bekopen met een gele kaart. Er waren net 35 seconden gespeeld en dit moment bleek typerend voor de rest van de wedstrijd. Feyenoord domineerde, Sparta moest met man en macht proberen zo lang mogelijk overeind te blijven.

Sparta kon 24 minuten stand houden. Daarna brak Tonny Vilhena het verzet. Hij was feller in een duel dan Kenneth Dougall en waagde een poging vanaf ruim twintig meter. Het resultaat mocht er zijn, want zijn schot zeilde fraai in de hoek: 1-0.

Tonny Vilhena viert de openingstreffer in de derby tegen Sparta Rotterdam. Voor de middenvelder van Feyenoord was het zijn tweede competitietreffer van het seizoen. Eerder scoorde hij tijdens de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen op bezoek bij FC Groningen.

Tandem
Vlak voor rust zorgde Jens Toornstra voor een nog mooier doelpunt. Zoals vaker dit seizoen bewees de tandem van Rick Karsdorp en Toornstra zijn waarde. Karsdorp bereikte met een mooi hakje Toornstra, die de bal in één keer op zijn slof nam en hard in het doel schoot: 2-0. Het was alweer zijn vijfde competitiedoelpunt van het seizoen.

Na rust nam Feyenoord geen gas terug. In de 59ste minuut besliste de thuisploeg het duel. Weer was de rechterkant van Feyenoord verantwoordelijk voor het gevaar. Karsdorp stuurde Toornstra weg, die bij de tweede paal Nicolai Jørgensen bediende. De Deense topscorer had de bal vervolgens voor het intikken. Het was alweer zijn tiende treffer van het seizoen.

Vijf minuten later maakte de spits ook zijn elfde doelpunt. Vanaf de rand van het strafschopgebied passeerde hij Sparta-doelman Roy Kortsmit met een droge schuiver in de hoek. Feyenoord liet zijn fans snel daarna weer juichen. Nu was het de beurt aan Eric Botteghin. Hij kopte bij de tweede paal raak.

Verhaar
Sparta werd van het kastje naar de muur gestuurd en had niets in te brengen tegen de rivaal. Toch kon invaller Thomas Verhaar met een rake kopbal vijf minuten voor tijd de eer redden. Het slotakkoord was voor Elia, die op aangeven van Miquel Nelom raak schoot in de verre hoek.

Feyenoord blijft koploper en heeft na vijftien wedstrijden 36 punten. Donderdag ontvangt de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst Fenerbahçe in de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League (aftrap 19.00 uur). Alleen bij een zege met twee doelpunten verschil plaatst Feyenoord zich dan op eigen kracht voor de volgende ronde. In de Eredivisie staat Sparta tiende met zeventien punten uit vijftien wedstrijden.