Feyenoord vecht terug na dramatisch eerste halfuur

Het 2-2 gelijkspel was misschien niet het beoogde resultaat tegen Sparta Praag, maar Feyenoord was door de late gelijkmaker de morele winnaar in De Kuip in de Europa League-play-offs.

Feyenoord begon enthousiast aan de ontmoeting met Sparta Praag. Trainer Ronald Koeman zag zijn ploeg in de eerste helft voldoende kansen krijgen om tot scoren te komen. Guyon Fernandez, Bruno Martin Indi, Kelvin Leerdam en Lex Immers slaagden er niet in keeper Tomas Vaclik te verschalken.

Het gebrek aan scorend vermogen leek de voorbode van een uitschakeling in de play-offs van de Europa League. Vaclav Kadlec bewees namelijk aan de andere kant wel het zo door Feyenoord verlangde neusje voor de goal te hebben. In vier minuten tijd scoorde hij twee keer.

De twintigjarige spits opende halverwege de eerste helft de score. Na een voorzet van Leony Leonard Kweuke werkte hij de bal met het nodige geluk in het Rotterdamse doel, al moet daarbij worden aangetekend dat Joris Mathijsen in het duel niet echt doortastend ingreep.

Ook bij de 0-2 in de 27ste minuut was de defensie van Feyenoord geen toonbeeld van zekerheid. Maar dat deed niets af aan de schoonheid van de tweede treffer van Kadlec, die de bal knap aannam en uit de draai wederom scoorde.

Feyenoord probeerde in de tweede helft de uitgangspositie te verbeteren. De hoop op een positief resultaat werd gevoed door de aansluitingstreffer van Miquel Nelom. De verdediger tekende met een schot van afstand voor de 1-2.

Met verse krachten Omar Elabdellaoui, die debuteerde voor Feyenoord, en Ruud Vormer zette de Rotterdamse ploeg aan voor een vervolg van de inhaalrace. Doordat Sparta Praag via onder anderen Kadlec verzuimde de tweestrijd te beslissen kon de derde invaller diep in blessuretijd de verlossende gelijkmaker produceren. Anass Achahbar bracht met een hakje de verdiende 2-2 op het scorebord.

Met het resultaat en het vertoonde spel kan Feyenoord volgende week met vertrouwen afreizen naar Praag om in Tsjechië kwalificatie voor de Europa League af te dwingen. Foto: VI Images