Feyenoord uitgespeeld in Europa na nederlaag in Praag

Voor Feyenoord is het Europese avontuur al ten einde. Na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League is ook een avontuur in de Europa League niet voor de Rotterdammers weggelegd.

Feyenoord strandde in de Champions League-voorronde tegen Dinamo Kiev, nu dwarsboomde Sparta Praag de nummer twee van de Eredivisie van vorig jaar de weg naar de Europa League. Na de zwaarbevochten 2-2 in de thuiswedstrijd was de hoop op een stunt aanwezig, maar de Tsjechen klaarden de klus na rust: 2-0.

Sparta Praag en Feyenoord (waar Lex Immers binnen de minuut een gele kaart kreeg) hielden elkaar voor rust in evenwicht. De Tsjechen leken iets dreigender, maar een inzet van Manuel Pamic was een prooi voor doelman Erwin Mulder, terwijl Leonard Kweuke naast mikte. Mulder was ook attent op een kopbal van Ondrej Svjedik. De beste kans voor Feyenoord was voor Sekou Cissé, maar zijn slappe schot was een makkelijke prooi voor de Praagse sluitpost Tomas Vaclik.

Tegenvaller voor Feyenoord was het uitvallen van aanvoerder Stefan de Vrij. De in allerijl klaargestoomde centrale verdediger moest al na achttien minuten het veld verlaten met een hamstringblessure. Miquel Nelom verving De Vrij, waardoor Bruno Martins Indi centraal in de defensie naast Joris Mathijsen ging spelen.

De doelpuntloze stand halverwege gaf Feyenoord hoop. Nadat Daryl Janmaat voorlangs schoot, probeerde de ploeg van trainer Ronald Koeman het initiatief te grijpen. De Rotterdamse hoop werd na een uur spelen wreed verstoord. Miquel Nelom beroerde de bal ongelukkig met de hand, waarna Vaclav Kadlec (tweevoudig doelpuntenmaker in Rotterdam vorige week) vanaf de strafschopstip voor 1-0 zorgde.

De alles-of-niets-poging van Feyenoord had geen effect. De definitieve beslissing viel twintig minuten voor tijd. Jiri Jarosik mocht geheel vrijstaand inkoppen. Doelman Mulder had geen schijn van kans. Janmaat raakte nog de paal, maar de uitschakeling was onafwendbaar. Foto: VI Images