Feyenoord tweede na logische zege op SC Heerenveen

Het kon SC Heerenveen niet worden ontzegd een poging te hebben gewaagd. Maar het was Feyenoord dat in een tijdsbestek van elf minuten een voor beide ploegen positief resultaat bewerkstelligde. De Rotterdammers plaatsten zich met de 3-2 zege als nummer twee voor de voorronden van de Champions League.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman tekende al vooraf een scenario af, waarin SC Heerenveen in het begin vol voor de winst zou gaan om vervolgens bij het uitblijven van doelpunten het duel zou laten lopen. De Friese formatie was immers alleen gebaat bij een overwinning óf een nederlaag.

De Feyenoord-trainer kwam met zijn bespiegelingen vooraf dicht bij de werkelijkheid. Zijn collega Ron Jans stuurde zijn ploeg met de intentie het veld in te scoren. En Heerenveen kreeg ook de kansen de score te openen. Rasmus Elm en Filip Djuricic zagen hun pogingen stranden op de paal.

Ook Feyenoord liet zich in de eerste helft niet onbetuigd. Ruben Schaken deed in de beginfase twee keer van zich spreken. De gelegenheidsspits vond beide keren Heerenveen-keeper Kristoffer Nordfeldt op zijn weg, zoals de Zweedse keeper ook op het schot van Karim El Ahmadi een antwoord had.

In de 56ste minuut tekende zich een negatief scenario af voor Feyenoord, toen Bas Dost op aangeven van Sven Kums de score opende. Maar tot opluchting van de Rotterdamse gasten bracht Otman Bakkal vier minuten later na een combinatie met Schaken de 1-1 op het scorebord.

In de 69ste minuut volgde er de ontlading bij Feyenoord met dank aan Sekou Cissé, die dankbaar gebruik maakte van de geboden vrijheid. De Ivoriaanse aanvaller stond een minuut later aan de basis van de bevrijdende 1-3 van Elvis Manu. De invaller nam de bal fraai mee en schoot de bal uit de draai met een volley in het Friese doel.

Met de derde Feyenoord-treffer was de wedstrijd gespeeld. SC Heerenveen geloofde het wel en drong dan ook niet echt aan. Op aangeven van de afscheid nemende invaller Gerald Sibon maakte Rajiv Van La Parra er nog wel 3-2 van. Maar de Friese ploeg liet het daar logischerwijs bij aangezien het resultaat beide ploegen immers blije gezichten opleverde.

Feyenoord handhaafde zich door de zege op de tweede plaats en kwalificeerde zich voor de voorronde van de Champions League. SC Heerenveen is daardoor ook verzekerd van Europees voetbal. Het Europese ticket van de KNVB-bekerfinale gaat naar PSV en zodoende levert ook de vijfde plaats op de ranglijst direct Europees voetbal op. Foto: VI Images