Feyenoord treft opponent van Champions League-formaat

Reacties

Hoewel Feyenoord bij de loting van de Europa League over een geplaatste status beschikte, kwam er met AS Roma een loodzware tegenstander van Champions League-formaat uit de bus. VI portretteert de komende tegenstander van de Rotterdammers.

Feyenoord treft opponent van Champions League-formaat

Vanuit Nederlands perspectief is Kevin Strootman (foto boven) bij Roma de blikvanger. De middenvelder is hersteld van zijn knieblessure, maar sinds zijn terugkeer niet altijd basisspeler. De voormalige middenvelder van Sparta Rotterdam en FC Utrecht miste het WK door zijn kwetsuur en heeft nu nog te kampen met een gebrek aan ritme. Bovendien hoeft trainer Rudi Garcia de Nederlander niet direct in te zetten, aangezien de Belg Radja Nainggolan tijdens zijn afwezigheid prima presteerde. De Belg deed ook in het laatste competitieduel weer van zich spreken door op bezoek bij Genoa het enige doelpunt te maken.

Urby Emanuelson, de andere Nederlander onder contract bij Roma, komt al helemaal niet aan spelen toe. De voormalige Ajacied werd zelfs niet eens ingeschreven voor de poulefase van de Champions League en kweekt voornamelijk zitvlees in Rome.

Uitdager
Door de 1-0 zege bij Genoa is Rome in Italië nog altijd dé uitdager van het toonaangevende Juventus. Het verschil is na vijftien duels een puntje in het voordeel van De Oude Dame. Met de entree van Garcia, de oud-trainer van het Franse Lille, begon vorig seizoen in Stadio Olimpico het naar de kroon steken van Juve. AS Roma leed in die vorige jaargang pas in de elfde speelronde het eerste puntenverlies, maar moest aan het einde van de rit Juventus toch weer voorrang verlenen.

De tweede plek leverde destijds wél Champions League-voetbal op. De formatie met sterren als clubicoon Francesco Totti, Daniele De Rossi en Miralem Pjanic leek in een uiterst zware poule lang op weg naar de achtste finale in de Champions League. In de eerste wedstrijd werd met 5-1 van CSKA Moskou gewonnen en het tweede duel werd gelijkgespeeld bij Manchester City (1-1).

Vernedering
Het tweeluik met Bayern München bezorgde AS Roma echter een klap van jewelste. Nota bene op Romeinse bodem denderde de Beierse voetbalmachine met 7-1 over de Romeinen heen. Garcia was na de absolute vernedering een illusie armer, aangezien bleek dat Roma nog zeker niet tot de Europese elite behoort. Dat bleek ook in de duels daarna, waarin niet meer gewonnen werd van nogmaals Bayern (2-0), CSKA (1-1) en het cruciale thuisduel met Manchester City (0-2). Zodoende was de derde plek het lot van de Italiaanse grootmacht.

Liefst zeven keer moest Morgan de Sanctis een doelpunt toestaan in het thuisduel met Bayern München. Sindsdien sprankelt AS Roma minder.
Liefst zeven keer moest Morgan de Sanctis een doelpunt toestaan in het thuisduel met Bayern München. Sindsdien sprankelt AS Roma minder.

Met Roma treft Feyenoord geen typisch Italiaanse ploeg. Om te zeggen dat Roma met de 4-3-3-tactiek een witte raaf is in de in verval geraakte Serie A gaat wat ver, maar de voetbalovertuiging van Garcia heeft veel weg van de Nederlandse opvattingen.

De Sanctis
Houvast voor Feyenoord is wellicht dat Garcia met een langzaam ontluikend keepersprobleem kampt. De oude Morgan De Sanctis (37) verlengde begin december zijn contract met een jaar en lijkt sindsdien zijn betrouwbaarheid snel te willen afbreken.

Zodoende mag het steeds nog groeiende Feyenoord hopen op een goed resultaat tegen Roma, dat in 1984 (Europa Cup I, tegen Liverpool) en in 1991 (UEFA Cup, tegen Internazionale) in finales naast een Europese hoofdprijs greep. Feit blijft echter dat Roma op papier de grote favoriet is en aan de stand verplicht is te winnen van de Rotterdammers. De vraag is echter wel hoe serieus Roma de Europa League neemt, nu de hoop op de Scudetto weer is toegenomen.

Balans
AS Roma treft Feyenoord voor het eerst in Europa. De balans met Nederlandse ploegen is wel in Hollands voordeel. In 1969 trof PSV de Romeinen in de tweede ronde van de Europacup II. Beide ploegen wonnen het thuisduel met 1-0, waarna loting AS Roma aanwees als winnaar. In de Champions League van 2002/03 won Ajax in eigen huis met 2-1 van de Italianen en was een 1-1 gelijkspel in Rome genoeg om de tweede groepsfase te overleven.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.