Feyenoord start historisch slecht door korte opleving Ajax

Ajax heeft Feyenoord in de eigen Amsterdam Arena met 2-1 verslagen. De titelverdediger in de Eredivisie had daar slechts een korte opleving in de eerste helft en twee goals van Kolbeinn Sigthórsson (foto) voor nodig. De slechtste seizoenstart ooit van Feyenoord is daardoor een feit.

Trainer Ronald Koeman liet Feyenoord na de nederlagen tegen PEC Zwolle (1-2) en FC Twente (1-4) in een tactische variant met vier middenvelders voor de dag komen en die strategie wierp in de beginfase meteen zijn vruchten af. Feyenoord had in de eerste minuten na de aftrap het meeste balbezit en zocht brutaal de aanval in de Amsterdam Arena. Ajax had aanvankelijk geen antwoord paraat.

En dus kon het gebeuren dat Graziano Pellè de Rotterdammers in de zesde minuut op een 1-0 voorsprong zette met zijn tweede treffer van het seizoen. De Italiaan passeerde Kenneth Vermeer van dichtbij (foto), nadat Joris Mathijsen in het bijzijn van twee Ajax-verdedigers een vrije trap van Ruud Vormer richting de Feyenoord-spits had kunnen tikken.

Hoewel Ajax aanvankelijk weinig had in te brengen tegen het sterk gestarte Feyenoord, hadden de Amsterdammers behoudens het  doelpunt van Pellè in aanvallend opzicht weinig te duchten van de rivaal uit Rotterdam. Zelf beet Ajax voor het eerst van zich af in de elfde minuut, toen Toby Alderweireld doelman Erwin Mulder op de proef stelde met een afstandsschot en Lasse Schöne de rebound verprutste.

Ajax kwam daarna meer en meer aan voetballen toe, maar werd aanvankelijk alleen gevaarlijk door falen van Feyenoordzijde. Zo zorgden Ruben Schaken en Jordy Clasie met klungelig uitverdedigen voor onrust in het eigen zestienmetergebied. Maar behoudens die momenten konden de Rotterdammers hun doel vrijwaren van Amsterdams gevaar.

Waar het weifelend ingrijpen van het duo nog niet de inleiding voor de gelijkmaker betekende, was een licht tikje van Vormer op de hak van Viktor Fischer dat wel. Björn Kuipers bestrafte de onnodige ingreep van de in de Feyenoord-basis gerehabiliteerde middenvelder met een strafschop, waarna Kolbeinn Sigthórsson op overtuigende wijze zijn eerste Eredivisiegoal van het seizoen maakte.

De makkelijk gegeven penalty bracht een kentering in de wedstrijd teweeg, want plots blaakte de landskampioen weer van het zelfvertrouwen. Ajax voetbalde na de gelijkmaker met flair en maakte korte metten met de daarvoor nog stabiel ogende Feyenoord-defensie. Uit een van de vele uitstekende voorzetten van Ruben Ligeon kopte Sigthórsson zes minuten na de 1-1 knap raak via de onderkant van de lat.

Ajax kreeg daarna zelfs nog kans om de score uit te breiden via Fischer – vanuit een lastige hoek schoot de Deen tegen de buitenkant van de paal – en Lasse Schöne, die net te laat was om een uitstekende steekpass van Christian Eriksen achter Mulder te prikken. De Arena-ploeg moest echter genoegen nemen met een voorsprong van slechts één doelpunt.

De Amsterdammers mochten uiteindelijk van geluk spreken dat hen dat tijdens de tweede helft niet opbrak. Het overtuigende voetbal van het laatste deel van de eerste helft had het elftal van trainer Frank de Boer in de kleedkamer achtergelaten, maar Feyenoord beschikte niet over het vernuft om dat af te straffen.

Het tweede bedrijf van De Klassieker was daardoor een stuk minder enerverend dan het eerste. Feyenoord kreeg, met de ingevallen Samuel Armenteros, ondanks fel druk zetten nauwelijks kansen, terwijl Ajax zich in de slotfase nog wel oprichtte. Dat leverde bij een poging van invaller Danny Hoesen nog bijna de 3-1 op, maar zover kwam het niet.

Daardoor was de slechtste seizoenstart in de clubhistorie van Feyenoord een feit. Nooit eerder verloren de Rotterdammers de eerste drie competitiewedstrijden van een seizoen. Ajax heeft na drie duels zes punten en staat vooralsnog vierde op drie punten van koploper PSV.