Feyenoord start bij ADO volgens traditie met lastig uitduel

Reacties

In de aanloop naar de eerste speelronde in de Eredivisie duikt VI als vanouds in de statistieken. Zondag staan ADO Den Haag en Feyenoord tegenover elkaar in het Kyocera Stadion (aftrap 12.30 uur).

Feyenoord start bij ADO volgens traditie met lastig uitduel

● De Eredivisie begint voor Feyenoord met een traditiegetrouw lastige uitwedstrijd. Na de uitschakeling in de Champions League-voorronde tegen Besiktas moeten de Rotterdammers het opnemen tegen ADO Den Haag, dat de laatste twee ontmoetingen in de Hofstad won (2-0 en 3-2).

● De nederlaag van vorig seizoen in Den Haag is de laatste keer dat Feyenoord in de Eredivisie op vreemde bodem verloor. Sindsdien leverden zeven uitduels drie gelijke spelen (NAC Breda, FC Twente en AZ) en vier zeges (FC Groningen, Heracles Almelo, Go Aead Eagles en PSV) op.

● ADO Den Haag mag echter ook met vertrouwen uitkijken naar het duel met Feyenoord. Sinds de 3-0 thuisnederlaag tegen Heracles Almelo op 4 februari pakte de ploeg van trainer Henk Fraser veertien van de twintig te halen punten in het Kyocera Stadion.

● Wel krijgt ADO met Feyenoord de meest productieve ploeg van de vorige Eredivisiejaargang op bezoek. De Rotterdammers scoorden 76 keer in 34 wedstrijden. De laatste keer dat Feyenoord de meeste goals in één Eredivisieseizoen maakte was in 2004/05: negentig treffers.

● Feyenoord zag met Graziano Pellè wel zijn belangrijkste bron van doelpunten vertrekken. De Italiaanse spits scoorde in 66 wedstrijden 55 keer voor Feyenoord, dat in ruil daarvoor tien miljoen euro kreeg van Southampton.

● In de schaduw van Pellè haalden ook Lex Immers (twaalf goals) en Jean-Paul Boëtius (tien) de dubbele cijfers in competitieverband. Ter vergelijking: Mike van Duinen was met acht treffers clubtopscorer van ADO, gevolgd door Roland Alberg en Michiel Kramer (zeven).

● ADO Den Haag boerde minder goed dan Feyenoord op de transfermarkt. Waar de Rotterdammers in totaal ruim dertig miljoen kregen voor Pellé, Stefan de Vrij (Lazio), Bruno Martins Indi (FC Porto) en Daryl Janmaat, zagen de Hagenaren steunpilaren als Tom Beugelsdijk (FSV Frankfurt) transfervrij vertrekken.

● Wel trok ADO Den Haag met Thomas Kristensen (FC Kopenhagen) en Martin Hansen (FC Nordsjælland) twee Denen aan die zondag meteen hun Eredivisiedebuut kunnen maken. Bij Feyenoord geldt dat alleen voor reservedoelman Warner Hahn. Bilal Basaçikoglu, Khalid Boulahrouz en Luke Wilkshire hebben allemaal al Eredivisieminuten in de benen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.